Tijdelijk vervanging
Een werkgever heeft een werknemer die langdurig ziek is, met zwangerschapsverlof gaat of ouderschapsverlof aanvraagt. De werkgever wil die betrokken werknemer vervangen. Dat doe je met deze tijdelijke arbeidsovereenkomst. De tijdelijkheid is namelijk gekoppeld aan duur van de afwezigheid. Als de betrokken werknemer terugkeert, eindigt dit contract. Dit voorbeeld kan erbovenop ook een einddatum hebben, bijv. van twee jaar. Op dat moment kan het contract van de zieke werknemer opgezegd worden.
Wat je zelf moet opnemen in deze overeenkomst
Alle feitelijke zaken, zoals de gegevens van de werknemer die wordt vervangen. Ook geef je natuurlijk zelf de functie, beloning en werklocatie op.
Samenvatting
Bevat de volgende bepalingen:
- Duur van de arbeidsovereenkomst;
- Hoeveel uur de overeenkomst omvat;
- Plek van de werkzaamheden;
- Beloning;
- AVG bepalingen;
- Collectieve regelingen;
Context
Een werkgever mag een zieke werknemer of een zwangere werknemer niet ontslaan. Dat valt onder het ontslagverbod, namelijk die tijdens ziekte of tijdens zwangerschap. De werkgever heeft een doorbetalingsverplichting voor een deel van het loon. Meestal is die verplichting verzekerd. De werkgever kan dan gedurende de periode dat de werknemer ziek is deze vervangen. Die vervanging moet dan tijdelijk zijn. Anders heb je aan het einde twee medewerkers voor dezelfde functie.
Met dit modelcontract los je dat op. Een arbeidsovereenkomst kan aan verschillende vormen van tijdelijkheid gekoppeld zijn. Zolang maar voor partijen duidelijk is wanneer die situatie is bereikt. In dit geval loopt de overeenkomst tot de zieke medewerker weer aan de slag gaat. Lees ook de uitgebreide handleiding hoe je om kan en moet gaan met een langdurig zieke werknemer.