Alle overnamecontracten in 1x
Een overname of fusie van een bedrijf bestaat uit verschillende stappen. In ieder fase heb je weer een ander juridisch document nodig. Natuurlijk wil je meestal bij de uiteindelijke koopovereenkomst van een onderneming een jurist of advocaat mee laten kijken. Maar je kan ook een groot deel van het juridische werk zelf doen. Daarmee bespaar je fors op de juridische kosten.
Zeker in de eerste fases van het verkoopproces van een onderneming is dat verstandig. Je weet tenslotte niet zeker of de deal door zal gaan. Dat speelt aan twee kanten, of je nou de koper van een bedrijf bent, of de verkoper.
Nadat jullie kennis met elkaar hebben gemaakt en duidelijk is dat er mogelijk een bedrijf verkocht gaat worden begint een juridisch proces. Het verkoopproces begint juridisch met een geheimhoudingsverklaring en eindigt met een levering van de onderneming. Of je nou de onderneming verkoopt of de onderneming koopt, in alle gevallen wil je goede contracten. Met dit pakket heb je alle overeenkomsten en checklist voor het hele traject van de koop of verkoop van een onderneming.
Wat moet je zelf regelen bij een overname
Je begint nadat je een mogelijke koper of verkoper hebt gevonden met een geheimhoudingsverklaring en de uitspraak dat je in onderhandeling bent. Zo’n verklaring wordt standaard gebruikt. Het enige dat je moet invullen zijn de naam van de onderneming, de koper en de verkoper. Dan bepaal je in overleg de boete als de geheimhouding wordt geschonden. Wil je direct al een dure adviseur of maak je die eerste contracten zelf?
Er is in het pakket een checklist voor de zaken die je moet onderzoeken. Zo kom je stap voor stap zelf verder. In het pakket vind je ook koopcontracten voor losse rechten.
Samenvatting
Bevat de alle documenten voor verschillende fases bij het koopproces. Voor iedere fase heb je de juiste juridische documenten. Daarbij zijn ook nog enkele documenten voor het geval je niet de complete onderneming wil overnemen. Deze overnamecontracten vormen samen een eerste opzet om zelf aan de slag te kunnen.
Context
Je gebruikt deze overnamecontracten in iedere fase van een overname. Dat begint in de eerste fase waarin de koper en verkoper nog aan het aftasten zijn. In die fase regel je de geheimhouding en de wens om tot een overeenkomst te komen. In latere fases komen daar steeds meer zaken bij, zoals garanties en inzage in vertrouwelijke stukken.
De koop of fusie van een onderneming gaat in stappen:
- Het vinden van een geschikte overnamepartij;
- Het delen van informatie tussen koper en verkoper;
- De intentie de onderneming te kopen;
- Het onderzoek door de koper van de te kopen onderneming, het zogeheten due diligenceonderzoek;
- De keuze voor de vorm van de verkoop van de onderneming;
- Het opstellen van het contract voor de bedrijfsovername;
- De levering van de activa of de aandelen;
- De betaling van de koopsom.
Bij elke fase horen verschillende overnamecontracten. Al deze contracten vind je in één koop in dit pakket. Ook zijn er documenten voor een zogeheten passiva activa transactie. Je kan dus tijdens het proces nog alle kanten uit. Het pakket heeft ook losse koopovereenkomsten. Je kunt namelijk ook alleen de activa kopen, of bepaalde activa zoals merken of domeinen.