Weblog

Help, ze gebruiken mijn tekst of foto!

Ze gebruiken mijn tekst of foto zonder toestemming, wat kan ik doen? Je kan een brief sturen waarin je aangeeft dat jij de rechthebbende bent. Als auteursrechthebbende kan je publicatie van de door jou geschreven tekst of gemaakte foto verbieden.

Geestelijke rechten of je portretrecht. Je kan ze bezitten, verhuren of verkopen. Je kunt dus ook optreden als iemand ze zonder jouw toestemming gebruikt. Denk aan een merk, domeinnaam, foto, boek of merknaam. Omdat je deze zogenaamde intellectuele rechten kun bezitten kun je ze ook verkopen. Maar je kan ze dus ook verhuren of in licentie geven.

Auteursrecht

Auteursrecht is het recht van schrijvers en andere makers van originele werken zoals schilders, muzikanten of toneelmakers. Je kunt een boek of artikel schrijven. Dat auteursrecht kun je vervolgens aan een uitgever verhuren. De uitgever geeft jouw boek dan uit en betaalt een percentage van de opbrengst. Je maakt daarvoor een uitgeefovereenkomst.

Als je merkt dat jouw blog, artikel of ander werk plotseling ergens is overgenomen dan moet je optreden tegen die inbreuk op jouw recht. Jij hebt namelijk als auteursrechthebbende het exclusieve recht om te bepalen of jouw werk mag worden gepubliceerd en waar dat dan gebeurt. Je kunt deze brief sturen om de inbreuk te laten staken.

Domeinnaam

Een Nederlandse domeinnaam leg je vast bij SIDN. Eigenlijk is een domein het beste te vergelijken met een handelsnaam. Je kunt geen domeinnaam exploiteren dat inbreuk maakt op een merk of een handelsnaam. Je gebruikt dezelfde brieven voor inbreuk en ook bij het in licentie geven of verkopen.