Financieel

Hoe leen ik geld uit?

Ik wil geld aan iemand uitlenen. Waar moet ik op letten en hoe regel ik dat? We gaan er vanuit dat je het op papier wilt zetten.

Aan wie ga je uitlenen?

Als je iemand geld leent, dan heb je minsten de exacte gegevens van iemand nodig. Dus de complete naam, geboortedatum en natuurlijk een kopie van een geldig ID bewijs. Let ook op, als iemand getrouwd is, dan heb je altijd ook de handtekening van de echtgenoot nodig.

Hoeveel ga je uitlenen?

Hoeveel is het bedrag dat je in eerste instantie aan iemand leent? Dat bedrag noemen we de hoofdsom. Meestal betaal je de hoofdsom direct uit, maar je kan ook zeggen dat dit het maximale bedrag is. Iemand kan uit dat bedrag opnemen, tot de hoofdsom is bereikt.percentage rentepercentage

Hoe hoog zal de rente zijn?

Het staat jullie vrij om iedere rente af te spreken. Wat een redelijke rente is hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen het risico dat je loopt, hoe groter het risico, hoe hoger de rente. Hoe hoog is de rente in de markt? Hoeveel zou je moeten betalen als je het geld leent bij een bank?

Wanneer wil je uiterlijk het geld terug?

Een lening heeft meestal een einde. Op die datum wil je al het geld terug. Gebruikelijk is dat je in de tussentijd in ieder geval de rente ontvangt. Vaak ook zijn er aflossingen afgesproken. Zo komt het bedrag in delen terug.

Kan je extra zekerheid krijgen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om extra zekerheid te krijgen. Veel gebruikt is de borg. Iemand anders zal dan betalen als jouw schuldenaar niet kan of wil betalen. Bijvoorbeeld iemands ouders willen vaak borg staan. Een andere optie is onderpand. Als er niet betaald wordt krijg jij iets dat van die ander is. Bijvoorbeeld een auto, voorraden, verzekeringsgeld, alles van waarde kan dienen als onderpand.

Terug naar overzicht