Financieel, Consumentenrecht, Wonen

Juridische zaken bij de deeleconomie

Waar moet je op letten bij delen van spullen?

Denk na over schade, verzekeren, gebruik, uitstaprecht, winst of verlies bij verkoop. Als je samen iets wilt bezitten, delen dus, let dan goed op hoe je dat juridisch regelt. Soms kan je iets juridisch niet delen voor de buitenwereld. Een auto staat bijvoorbeeld op naam geregistreerd.

Juridische zaken bij de deeleconomie
Bezit is uit en delen is in. Dat is wat ons wordt voorgehouden. We noemen het de deeleconomie. Het zou goed kunnen. Ons juridische systeem is echter niet zo goed ingericht op het delen van goederen of verplichtingen. Dat wil zeggen dat je zelf zaken goed op papier moet zetten als je samen iets wilt bezitten, delen of huren. Lees ook het artikel over de risico’s van gedeelde eigendom.

Bekende voorbeelden van zaken die mensen delen zijn bijvoorbeeld een auto, een boot, een paard, of een andere kostbare zaak. Ook delen mensen kantoorruimte of ze huren met een aantal studenten één appartement. Dat gaat meestal goed. Maar het is toch heel verstandig om zaken goed te regelen.

Bij het delen van bijvoorbeeld roerende goederen is juridisch niet geregeld hoe je dat doet bij schade. Ook verzekeringen zijn een zaak die je moet regelen. Bovendien, zoals vaker bij dingen die je samen doet, moet je regelen hoe je weer uit elkaar kan. Vooral in de situatie dat niet beiden hetzelfde willen.

Soms mag je niet delen

Houd er trouwens rekening mee dat er vaak wel juridische beperkingen zijn waar jij als deler wel mee te maken kan hebben. Zo vind een WA-verzekering het niet goed als je jouw huis verhuurt via AirBNB, of je auto verhuurt aan de buurman.

De verhuurder vindt het meestal niet goed dat je een deel van het kantoor onderverhuurt. De hypotheekbank vindt het niet goed als je een woning verhuurt. De Vereniging van Eigenaren vindt het niet goed als jij je appartement verhuurt. Kortom, lees jouw bestaande contracten er wel even goed op na voor je gaat delen.

Voorbeeld van delen boot

Twee vrienden besluiten samen een bootje te kopen. Je kan in dit voorbeeld het woord boot eenvoudig veranderen in auto, caravan of wat je maar wilt. Waar moeten ze nu aan denken. Een boot kopen komt met verplichtingen. Er moet een aansprakelijkheidsverzekering komen en misschien ook wel een verzekering voor de boot zelf. Op wiens naam komt die verzekering? Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor het betalen van de premie? Als één van beide niet betaalt, dan heeft de andere een vordering. Hoe ga je daar mee om?


Je begrijpt, dit kan je ook beschrijven voor schade aan de boot. De ene vriend gaat uit varen en maakt schade, wie moet dat betalen? Een van beide wil de boot vaker schilderen dan de ander. Hoe ga je hiermee om. Dan komt het moment dat een van beide vrienden gaat verhuizen. Hij wil van de boot af, hij wil de boot verkopen. Is hij dan verplicht om zijn aandeel eerst aan de andere vriend te verkopen? Welke prijs is redelijk? De deeleconomie komt met nieuwe juridische vragen.


Als je niets regelt dan zijn dit allemaal mogelijke conflicten in de toekomst. Dan kan je maar beter een overeenkomst opstellen. Dan heb je de beslissingen vooraf in ieder geval besproken. Je noemt dit een overeenkomst delen van een roerend goed.

Kantoor delen

Door de toename van flexwerken hebben veel kantoren ruimte over. Wat is er logischer dan deze werkplekken te gaan verhuren, oftewel delen met anderen. Wij bieden je een juridische oplossing om onder het verbod op onderhuur uit te komen.

Je moet de werkplek aanbieden als een dienst. Dus in de overeenkomst van gebruik van een werkplek zitten ook andere zaken dan huur. Zoals het gebruik van de faciliteiten in het kantoor, denk aan WiFi, koffie, kopiëren, receptie misschien. Ook hier moet je natuurlijk iets regelen, over de duur van de overeenkomst en ook hier weer over aansprakelijkheid voor schade bijvoorbeeld. Om aan anderen aan te tonen dat hier sprake is van dienstverlening en niet van onderhuur stel je een gebruikersovereenkomst gebruik deel kantoorruimte op.

Een variant hierop is het verhuren van een kappersstoel in een kapsalon. Hier speelt nog veel meer mee. Zoals of de huurder van de stoel niet per ongeluk in dienst is, gebruik van het kassasysteem, verplichte prijzen. Hiervoor is de modelregeling gebruik kappersstoel.

Appartement delen

Wonen huren verhuizen

Door de hoge huurprijzen in vooral de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kunnen veel starters op de woningmarkt niet zelfstandig een woonruimte huren. Hier ontstaat de deeleconomie uit schaarste.

Zij kiezen er dan voor om een appartement te delen. Huren in de deeleconomie. Verhuurders spelen hier graag op in en verhuren appartementen aan een paar mensen. Dat mag, woningdelen is toegestaan voor woningen in de vrije sector. Er zijn landelijke regels en soms aanvullende regels per gemeente met voorwaarden.

Maar al die regels zien niet op de onderlinge verhouding van de huurders. Want ook hier, wie is verantwoordelijk voor schade, verzekering en betaling? De verhuurder heeft het meestal goed geregeld, die stelt iedere huurder persoonlijk aansprakelijk voor het betalen van de hele huur en eventuele andere vorderingen. De huurders hebben dan onderling een verhaalsrecht.

Dus bij problemen haalt de verhuurder het geld bij de rijkste huurder. Die moet dan zelf zien om dit geld bij de andere huurders te incasseren. Hoe gaan jullie onderling om met huurachterstanden, met overlast. Wat zijn de regels om op te zeggen. Hoe bepalen jullie onderling welke nieuwe huurder er komt? Hoe rekenen jullie naheffingen voor bijvoorbeeld energie af? Ook hier heb je dus behoefte aan een goed contract.

Fiscale regels deeleconomie

De fiscus vindt lang niet elk delen belangeloos. Zij wil graag met je afrekenen als het gaat om het structureel delen. Zelf noemt ze AirBNB, SnapCarr, Thuisafhalen en Marktplaats. Maar de regels gaan over iedere vorm van structureel medegebruik. Lees de standpunten van de fiscus goed na.

Terug naar overzicht