Intellectuele rechten

Merkinbreuk op mijn merk of handelsnaam

Ze gebruiken mijn merk, wat kan ik doen?

Een merk is een absoluut recht, je kan dus altijd optreden tegen gebruik waar jij geen toestemming voor gaf. Dat is ook zo als iemand een merk gebruikt dat heel erg lijkt op jouw merk.

Merkenrecht

Een merk krijg je doordat je het woord of beeld deponeert bij het Benelux Merkenbureau. Die onderzoeken of een merk origineel en onderscheidend is. Je legt een merk vast in een bepaalde categorie (klasse genaamd). Je bescherming is beperkt tot de klasse(n) waarin het depot is gedaan. Als iemand jouw merk gebruikt zonder toestemming noemen we dat merkinbreuk.

Een bijzonder merk is het beeldmerk. Dat is bijvoorbeeld een logo. Vooral bekende merken hebben last van namaak, plagiaat of merkpiraterij. Je moet je merk goed beschermen anders verwatert het. Als je dus inbreuk op jouw merk constateert dan moet je direct een stevig brief sturen.

Merkinbreuk

Er zijn verschillende vormen van merkinbreuk. De meest eenvoudige om tegen op te treden is de merkpiraat. Die heeft het hele product en merk nagemaakt. Er is geen ander doel dan om via merkpiraterij te profiteren van de waarde van andermans merk. Dergelijk gedrag is niet alleen aan te pakken via het merkenrecht, het is ook een strafbaar feit. Ook het uitsluitend verkopen van namaakartikelen is al strafbaar.

Bekende voorbeelden zijn de namaakartikelen van de merken Adidas of Rolex. Merkhouders sporen deze inbreuk vaan zelf op. Zij vernietigen de in beslag genomen partijen als afschrikwekkend voorbeeld.

Verwarringsgevaar bij merkinbreuk. Hierbij is het gebruikte merk niet exact gelijk aan het gedeponeerde merk. Hierbij moet het merk in dezelfde klasse worden gebruikt. Bovendien moet in uiting en benaming voor de consument een verwarringsgevaar zijn. Deze procedures kunnen ontzettend lang lopen en zijn vaak erg feitelijk. Gedurende lange periode had bijvoorbeeld Albert Heijn een reeks huismerken die ze zoveel mogelijk op A-merken wilde laten lijken. De pot huismerk pindakaas leek bijvoorbeeld sprekend op Calvé pindakaas. Maar dat was juridisch nog niet zo eenvoudig vast te stellen.

Profiteren van de Goodwill. Hierbij gebruikt iemand een heel bekend merk voor een ander product. Dat doet de inbreukmaker met geen ander doel dan te profiteren van dat andere merk. Belangrijk is dat de merkhouder kan aantonen dat zijn merk een bekend merk is. Voorbeeld van een partij die heel vaak moet optreden is Apple. Zij gaan hier heel ver in en treden ook op tegen vermeende merkinbreuk met ander fruit.

Geoorloofd gebruik merk

Er bestaat ook geoorloofd gebruik van een merk waarvan je niet de eigenaar bent. Je kunt anderen het recht geven om jouw merk te gebruiken. Daarvoor kan je dan een vergoeding vragen. Je geeft je merk dan in licentie. Je kunt een merk ook verkopen.

Een voorbeeld is dat je een webwinkel hebt waarin je bepaalde merkartikelen verkoopt. Bij dergelijke verkopen heb je meestal ook het recht om dan de merknaam te vermelden.

Juist op dit terrein zijn merkhouders heel sterk. Bekende voorbeelden zijn dat bijvoorbeeld automerken alleen met dealers werken die een contract met hen hebben afgesloten. Als onafhankelijke garage mag je dan jezelf niet bekend maken als dat je onderhoud doet van bijvoorbeeld Mercedes. Je mag namelijk het merk Mercedes niet gebruiken. Zo kunnen grote bedrijven hun commerciële belangen verdedigen met behulp van hun merk.

Handelsnaam

Een handelsnaam is minder duur om te registreren en bovendien zijn er veel minder strenge eisen. Je registreert een handelsnaam bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Met een handelsnaam kun je voorkomen dat iemand onder jouw naam zaken gaat doen. De handelsnaam biedt minder bescherming dan een merk. Zo moet je de handelsnaam echt gebruiken. De bescherming geldt bovendien alleen in de regio waar je daadwerkelijk zaken doet. Als iemand onder jouw naam zaken doet kun je protesteren met een brief inbreuk handelsnaam.

Je kunt anderen het recht geven om jouw handelsnaam te gebruiken, bijvoorbeeld bij franchise. Daarvoor kan je dan een vergoeding vragen. Je geeft de handelsnaam dan in licentie. Je kunt een handelsnaam ook verkopen.

Terug naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.