Weblog

Recht op retourkosten bij afgeven van internetaankoop in winkel?

“Als je een product zelf terugbrengt, heb je dan recht op retourkosten?” Een webshop heeft ook fysieke winkels. Je brengt jouw online aankoop binnen de bedenktijd terug naar de winkel. Heb je recht op retourkosten? Nee, zover gaat de bescherming niet. Lees verder voor uitleg.

Vergoeding retourkosten

Een tegenvallende internetaankoop wil je graag terugdraaien. Je maakt gebruik van de bedenktijd van minimaal 14 dagen, waarbinnen je de internetaankoop zonder reden mag terugsturen. Sommige webwinkels met fysieke winkels bieden de mogelijkheid om online aankopen ook via één van hun fysieke winkels terug te brengen.

Heb je recht op terugbetaling van de kosten die je maakt voor het terugbrengen naar de winkel? Het antwoord is in principe nee. De consumentenbescherming gaat niet zo ver dat je ook retourkosten vergoed moet krijgen. Er zijn overigens wel veel bedrijven die retourkosten helemaal vergoeden.

Als niet in de algemene voorwaarden staat dat kosten worden vergoed, dan krijg je die ook niet vergoed. Kijk goed, meestal staat dit onder het kopje herroepingsrecht. Benzinekosten, parkeerkosten of openbaar vervoer (bus- en treinkaartjes) die je hebt gemaakt om het product af te geven bij de winkel krijg je niet vergoed.

Als een webshop het aankoopbedrag en de verzendkosten niet wil terugbetalen, gebruik dan onze modelbrief. Die kun je ook gebruiken als het je te lang duurt voordat het geld op je rekening staat.