Consumentenrecht

Recht op retourkosten bij afgeven van internetaankoop in winkel?

Als ik het product zelf terugbreng heb ik dan toch recht op retourkosten?

Jouw webwinkel heeft ook fysieke winkels. Je brengt jouw online aankoop binnen de bedenktijd zelf terug naar de winkel. Heb je nu recht op de retourkosten? Nee, zover gaat de bescherming niet. Voor zover je kosten maakt komen die nu dus voor eigen rekening.

Vergoeding van retourkosten bij afgeven van internetaankoop

Heb ik recht op vergoeding van retourkosten van internetaankoop bij het afgeven van internetaankoop in een winkel?
Een tegenvallende internetaankoop wil je graag terugdraaien. Je maakt dan gebruik van de bedenktijd van minimaal 14 dagen, waarbinnen je de aankoop zonder reden mag terugsturen. Sommige webwinkels met fysieke winkels bieden de mogelijkheid om online aankopen ook via een van hun fysieke winkels terug te brengen. Heb je recht op terugbetaling van de kosten die je maakt voor het terugbrengen naar de winkel?

Het antwoord is in principe nee. De consumentenbescherming gaat niet zo ver dat je ook retourkosten altijd vergoed moet krijgen. Er zijn overigens wel veel bedrijven die retourkosten helemaal vergoeden. Als niet in de algemene voorwaarden staat dat kosten worden vergoed, dan krijg je die ook niet vergoed. Kijk goed in de voorwaarden, meestal staat dit onder het kopje herroepingsrecht. Benzinekosten, parkeerkosten of OV-kosten (buskaartjes, treinkaartjes et cetera) die je hebt gemaakt om het product af te geven bij de winkel krijg je dus niet vergoed.

Lees hier hoe je van een internetaankoop af kunt komen.

Als de webwinkel het aankoopbedrag en de verzendkosten niet wil terugbetalen, gebruik dan onze gratis modelbrief. Die kan je ook gebruiken als het je te lang duurt voordat het geld op je rekening staat.

Terug naar overzicht