Strafrecht

Strafrecht wat kan je zelf?

Wat kan ik zonder advocaat in het strafrecht?

Je kan heel veel zelf doen, dus zonder advocaat. Zoals bezwaar maken als je brommer in beslag is genomen. Ook kan je zelf bezwaar maken tegen boetes en bekeuringen. Dat is wel een stuk goedkoper.

Wat kan en mag je zelf in het strafecht

Je kan zelf een aantal zaken regelen die in de sfeer van het strafrecht of verkeersrecht liggen. Daarvoor hoef je echt geen advocaat of jurist te zijn. Je kan zelf het model downloaden en invullen.

Bezwaren tegen het optreden van justitie

Er zijn een reeks van documenten waarmee je zelf een bezwaarschrift kunt opstellen om te protesteren tegen, de officier van justitie, het OM of de politie. Kies de juiste bij jouw situatie.

  • Jouw spullen zijn in beslag genomen. Je wilt kijken of je ze niet terug kan krijgen. Bijvoorbeeld jouw scooter of auto bij een verkeerscontrole. Schrijf een verzoek om teruggave.
  • Er is een aparte brief als het over jouw in beslag genomen rijbewijs gaat.
  • Je hebt een boete voor een verkeersovertreding gehad. Daar ben je het niet mee eens. Je moet wel een goede reden hebben. Het kan zijn dat je de boete te laat hebt ontvangen, dat moet dan meer dan 4 maanden na de overtreding zijn. Een andere mogelijkheid is om inhoudelijk bezwaar aan te voeren. Bijvoorbeeld dat jij op dat moment niet op die plek was.
  • Er is ooit een strafzaak tegen jou begonnen, maar je hebt al heel lang niets meer gehoord. Je kan de Officier vragen om een verklaring dat de zaak is afgesloten.

Er zijn nog meer van dergelijke documenten in het strafrecht, die wij voor je hebben gemaakt.

art.12 Vervolging

Logo Openbaar Ministerie

Soms wil je juist dat het Openbaar Ministerie wel in actie komt. Het Openbaar Ministerie heeft besloten niet verder te vervolgen. Jij dient een klacht in bij het Gerechtshof waarin je aangeeft dat je het er niet mee eens bent dat een mogelijke dader niet vervolgd wordt.

Een advocaat

In veel gevallen heb je in het strafrecht een advocaat nodig, of is dat zelfs verplicht. Zoek dan een advocaat in onze databank. Daarin staan ook advocaten die werken op basis van gefinancierde rechtshulp. Een deel van de kosten van de advocaat wordt door de overheid betaald. Er is minder bureaucratie als de advocaat bovendien is toegelaten als zogeheten High Trust advocaat.

Terug naar overzicht