Consumentenrecht

Vakantie! Wat je juridisch regelt voor je vakantie

Wat regel je juridisch voor je vakantie?

Vrij veel, zoals vakantiegeld, vakantiedagen als je in loondienst bent. Eventueel toestemming van je ex-partner om de kinderen mee te nemen. Natuurlijk ook zaken rondom het boeken van een vakantie en achteraf een mogelijk vertraagde vlucht.

Vakantie Vooraf

Strand vakantie

De vakantie staat weer voor de deur. Wat moet je regelen voor de vakantie? Je moet natuurlijk als je werkt wel vakantiedagen opnemen. Die moet je aanvragen. Als er geen aparte procedure met formulieren bij jouw werkgever is, dan kun je een brief maken om vakantiedagen op te nemen.

Ben je gescheiden, of ga je zonder je echtgenoot op reis? Dan heb je de toestemming nodig van de andere ouder als je alleen met de kinderen op reis gaat. Zeker bij gescheiden ouders en pleegkinderen moet je een dergelijke toestemming hebben. Wij schreven een gratis modelbrief met toestemming reizen.

Hoewel je er liever niet over nadenkt, je kan een ongeval krijgen. Juist als je op reis gaat is die kans iets groter. Hebben jullie wel geregeld wat er met de kinderen moet gebeuren als jullie allebei omkomen? Hebben jullie al een voogd? Als je niets regelt zal de kinderbescherming zich hierover uitspreken. Je kunt de voogdij regelen bij een notaris. Dat kan je los regelen of in een testament. Je kan ook een formulier gebruiken bij de rechtbank, let op per kind, per ouder, moet je dat invullen.

Heb je jouw vakantiegeld niet ontvangen? Dan kun je daar om vragen met een aparte brief, opeisen vakantiegeld. Je doet dat dwingend, als je het niet uitbetaald krijgt ga je rente vragen en andere oplossingen zoeken.

Vakantie achteraf

Sommige zaken regel je achteraf, na je vakantie. Of in de nog minder leuke variant, als de vakantie helemaal niet door is gegaan. Je hebt als consument een sterke positie met extra bescherming bij een reisovereenkomst.

Problemen met vlucht

Problemen met je vlucht. Als je gaat vliegen heb je voordeel van de Europese Unie. Die heeft namelijk een wet gemaakt waarmee consumenten worden beschermd tegen luchtvaartmaatschappijen. Als jouw vlucht vertraging heeft of ander ongemak, dan heb je recht op schadevergoeding. Denk ook aan de steeds voorkomende overboekte vluchten.
Je kunt kiezen uit drie verschillende brieven:

Er is naast gedoe met vliegen nog meer ongemak als je op reis gaat, of als je uiteindelijk helemaal niet op vakantie gaat.

Prettige vakantie.

Terug naar overzicht