Wonen

Welke opties voor tijdelijk verhuren woning?

Hoe verhuur ik tijdelijk mijn woning?

Er zijn verschillende tijdelijke huurcontracten mogelijk, kies die zorgvuldig om niet per ongeluk vast te zitten aan langdurige huurbescherming. Je kan een hele woning tijdelijk verhuren, of een kamer. Bij de woning moet je zorgen voor een goede grond of voor de verhuur van een gestoffeerde woning. We zetten alle mogelijkheden op een rijtje.

Te koop

Welke opties heb ik om tijdelijk mijn huis te verhuren?
Soms wil je jouw huis of pand (of een gedeelte daarvan) tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld in de tijd dat jouw huis te koop staat aangeboden of als je een kamer hebt die je niet gebruikt. Je hebt  verschillende mogelijkheden voor tijdelijk verhuur.  Wij bieden daarvoor vijf tijdelijke huurcontractenmodellen die alle noodzakelijke en relevante afspraken bevatten. Ze bevatten allemaal manieren waarop je minder last hebt van de wettelijke huurbescherming.

Huurovereenkomst tijdelijke verhuur koopwoning Leegstandwet

Stel je wilt jouw koopwoning verkopen. Maar helaas er is niet direct een koper, dus de woning staat leeg. Jij bent namelijk al verhuisd. Dan is er een tijdelijke oplossing mogelijk. Voor het tijdelijk verhuren van een woning die te koop staat en daardoor tijdelijk onbewoond is. Dit kan voor minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar. Je hebt een speciale huurovereenkomst voor de tijdelijke verhuur van een te koop staande woning.

Je kunt niet automatisch jouw huis verhuren op basis van de Leegstandwet. De eisen daarvoor zijn (onder andere):

  • De woning moet (onbewoond) te koop staan.
  • De hypotheekverstrekker moet toestemming geven.
  • Een vergunning van de gemeente. Dit zet je in gang door het invullen en opsturen van een speciaal formulier. Daarna toetst de gemeente of je voldoet aan de eisen van de Leegstandwet.

Tijdelijke huurovereenkomst te koop staande huurwoning Leegstandwet

Hier gaat het om huurwoningen die worden verkocht. Vaak komen niet alle huurwoningen tegelijk leeg. Dan kan je de leeg gekomen huurwoningen tijdelijk verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van een huurwoning. Minimaal voor 6 maanden. Ook heb je hiervoor een vergunning van de gemeente nodig. Zie hierboven voor de voorwaarden. Ook hiervoor is een speciale huurovereenkomst tijdelijke verhuur te koop staande huurwoningen.

Huurovereenkomst tijdelijke periode woning

Als je tijdelijk zelf niet in een woning woont kan je die verhuren. Als de woning ingericht is (minimaal gestoffeerd dus), dan kan je tijdelijk verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van een zelfstandige en ingerichte woonruimte, heb je een aparte huurovereenkomst tijdelijke verhuur nodig. Maximaal voor 2 jaar.

Tijdelijke huurovereenkomst woning bestemd voor renovatie of sloop

Als huurwoningen moeten worden gesloopt dan is er een risico op leegstand. Huurders vertrekken niet allemaal op hetzelfde moment. Daarom kan je de leegkomende huurwoningen tijdelijk verhuren. Zo kan je dan alle woningen op hetzelfde moment leeg krijgen.
De maximumduur is gekoppeld aan de hiervoor vereiste vergunning bij leegstand. Die vergunning heeft een maximum looptijd van 7 jaar. Je hebt een huurovereenkomst tijdelijke verhuur renovatie of sloopwoningen nodig.

Kamerverhuurovereenkomst voor bepaalde tijd

Je kan een kamer in je huis verhuren. Voor het verhuren van een kamer in een huis of pand voor maximaal 5 jaar. Hiervoor heb je een kamerverhuurovereenkomst nodig.

Terug naar overzicht