Financieel, Ondernemingsrecht

Wie bepaalt wettelijke rente?

Wie bepaalt de hoogte van de wettelijke rente?

De minister van Justitie stelt de wettelijke rente vast, op basis van de marktrente. Er is een percentage voor zakelijke schulden en voor particuliere schulden.

Hoogte van wettelijke rente

percentage rentepercentage


Als een lening niet op tijd wordt terugbetaald, dan mag de geldverstrekker wettelijke rente in rekening brengen bij de lener. Dat is rente die wettelijk is vastgesteld en altijd geldt, tenzij partijen iets anders hebben afgesproken. Maar hoe hoog is die rente en wie bepaalt dat? En hoe kom je daarachter?

Minister van Justitie

De Minister van Justitie bepaalt de hoogte van de wettelijke rente . Dat doet hij of zij met een besluit dat ook wordt gepubliceerd in het Staatsblad. Je vindt het actuele rentepercentage dus niet terug in de wet, maar in het gepubliceerde besluit van de minister. De wettelijke rente is gebaseerd op de marktrente. De hoogte van het wettelijke percentage wordt dus regelmatig aangepast. Stijgt de rente bij de banken, dan zal een hogere wettelijke rente volgen. Daalt de rente, dan komt er een lager percentage uit.

Verschillende wettelijke rentes

Let op: er zijn twee verschillende soorten rentes met verschillende hoogtes:

  1. Wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Dat is voor alle overeenkomsten met particulieren of consumenten. In 2019 is dit percentage 2,00 %.
  2. Wettelijke handelsrente voor handelstransacties. Dat is voor alle overeenkomsten met bedrijven en die is hoger dan de rente voor niet-handelstransacties. In 2019 is dit percentage 8,00 %.

De actuele hoogte van het wettelijke percentage kan je ook terugvinden op de website van de Rijksoverheid. Op internet kun je gemakkelijk verschillende rekenprogramma’s voor het berekenen van de de hoogte van je vordering met de diverse rentes vinden.

Een historisch overzicht van de hoogte van de wettelijke rente kan je hier vinden.

Terug naar overzicht