Borgstellingsovereenkomst

 20,00 excl. btw

Borgstellingsovereenkomst waarbij een particulier, bedrijf of DGA garant staat voor lening. Ook wel een overeenkomst of akte van borgtocht genoemd. Hiermee verplicht de borg zich tot betaling van de schulden als de lener zijn afspraken niet nakomt. Een borgstelling is een extra zekerheid voor de kredietverstrekker.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Borgstelling voorbeeld

In een borgstellingsovereenkomst worden afspraken gemaakt tussen een persoon/organisatie die borg staat en de kredietverstrekker. Als de geldlener zijn aflossingen niet nakomt, dan zal de borgsteller die betalen. Juridisch geformuleerd is het een borgtocht waarbij partij A (borgsteller) garant staat voor partij B (schuldenaar). Indien B zijn leningsvoorwaarden niet nakomt zal A deze nakomen aan partij C (kredietverstrekker). Betaalt B geen aflossing en/of rente, dan moet A dat dus doen.

Borgtocht is een zekerheid voor partij C. De borgstellingsovereenkomst is een tweede overeenkomst naast een leningsovereenkomst. Deze twee zijn aan elkaar verbonden. Als de lening is afgelost, dan vervalt de automatisch ook de borgtocht. Je hebt de keuze uit een overeenkomst tussen een:

  • Particulier en kredietverstrekker (persoonlijke borgstelling);
  • Rechtspersoon en kredietverstrekker (zakelijke borgstelling);
  • DGA en zijn besloten vennootschap.

In het zakelijke verkeer is het gebruikelijk om een borgstellingsprovisie te betalen. De borgsteller neemt namelijk een financieel risico door garant te staan.

Wat moet je zelf invullen

Vul de gegevens van de betrokken partijen in. Je verwijst ook naar de onderliggende verbintenis. Indien van toepassing kun je ook een borgstellingsprovisie invullen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Verwijzing naar het onderliggende krediet;
  • Duur;
  • Omvang;
  • Bevoegdheden schuldeiser;
  • Borg staat ook garant voor de kosten van invordering;
  • Voorrangsmogelijkheden schuldeiser;
  • Eventuele borgstellingsprovisie.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Met een borgstellingsovereenkomst kan de schuldeiser zijn vordering niet alleen verhalen bij de schuldenaar, maar ook bij de borgsteller. Meestal wordt deze overeenkomst gebruikt als iemand geld heeft (uit)geleend. Het kan ook gaan om andere schulden, zoals lease of huurkoop. Het is gebruikelijk dat een borg een borgstellingsvergoeding ontvangt voor het risico dat hij loopt.

De borg is verplicht om op eerste verzoek van de schuldeiser aan zijn verplichtingen te voldoen. De administratie van de schuldeiser is het bewijs van het bestaan van de schuld.

Wat is borgtocht?

Een borgstelling is een afspraak tussen een borg en een schuldeiser zoals een bank. Ook wel borgtocht of garantstelling genoemd. Die afspraak houdt in dat de borg zich garant stelt voor een schuld van iemand anders. En dat de borg de schuld pas moet betalen, als de schuldenaar niet betaalt. Een belangrijk kenmerk is dat de borg dan op zijn of haar beurt weer betaling van de schuldenaar kan eisen. Een borgstellingsovereenkomst wordt gebruikt als vorm van extra zekerheid voor terugbetaling van een schuld. Dit wordt dan ook vaak als voorwaarde voor een lening of krediet gesteld.

Hoogte borgstellingsprovisie

Over het algemeen wordt een borgstellingsprovisie van 1 à 2% van de onderliggende kredietwaarde gehanteerd. De hoogte is afhankelijk van het risico dat je loopt. Wanneer je geen enkel of zeer weinig risico loopt, is de vergoeding lager dan wanneer je een groter risico loopt. Bij een persoonlijke borgstelling is het eigenlijk niet gebruikelijk om een provisie te vragen.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier, Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Borgstellingsovereenkomst” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...