Acquisitiefraude
Jouw organisatie ontving een factuur voor opname in een publicatie of iets dat daarop lijkt. Jullie zijn nooit een overeenkomst aangegaan. Dit is acquisitiefraude. Dit document noemen we ook wel een spookfactuur. Door te betalen bevestig je de overeenkomst. Of er staat dat je nog even moet tekenen en de factuur terug kan sturen. Er zijn veel manieren om organisaties op deze wijze op te lichten.
Met deze brief protesteer je heel krachtig tegen deze vorm van oplichting. Bovendien, je bouwt direct een dossier op. De brief bevat namelijk ook een passage voor de toekomst. Je zegt op voorhand dat je geen zaken met die partij wil doen. Mocht er wel iets overeengekomen zijn, dan beroep je je op dwaling.
Wat moet je zelf invullen
Vul de basisgegevens, zoals naam- en adresgegevens in. Onderaan de brief kan je deze ook nog laten gelden voor andere organisaties.
Samenvatting
De brief bevat de volgende gegevens:
- Ontkenning van bestaan overeenkomst;
- Sommatie eventuele gegevens te verwijderen;
- Melding dat toekomstige overeenkomsten op voorhand zijn verworpen;
- Melding van aangifte van fraude.
Context
Acquisitiefraude is een veel voorkomende manier om organisaties op te lichten. Dit levert de Nederlandse economie veel schade op. In 2016 is het in de wet opgenomen als apart strafbaar feit. Meestal ontvang je een document dat er uitziet als een factuur. Meestal is het dat niet, maar is het een opdrachtbevestiging.
Betaal de spookfactuur niet. Gebruik deze brief en betwist de overeenkomst. Deze brief is handig, omdat je ook gelijk voor de toekomst aangeeft dat je geen zaken wilt doen. Ook eis je dat ze alle gegevens van jouw organisatie en/of medewerkers verwijderen. Zo heb je direct een dossier voor de toekomst opgebouwd.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.