Forumkeuze op Overeenkomsten.nl?

Forumkeuze op Overeenkomsten.nl?

Home » Forumkeuze op Overeenkomsten.nl?
8.0
Welke forumkeuze is er gemaakt op Overeenkomsten.nl?

Als je een modelovereenkomst van Overeenkomsten.nl gebruikt, dan staat daar altijd een forumkeuze in. Daarin spreek je af bij welke rechter contractspartijen een eventuele procedure moeten voeren. Dat is standaard de rechtbank van de woonplaats van een van de partijen. Jullie kunnen samen afspreken welke partij jullie invullen bij de forumkeuze.

Forumkeuze

hamer notulen

Een forumkeuze is een afspraak die vastlegt bij welke rechtbank eventuele procedures of geschillen moeten worden gestart. In de modelovereenkomsten van Overeenkomsten.nl staat altijd dat de rechtbank in de plaats waar partij X is gevestigd, bevoegd is. Jullie vullen dan zelf in wie partij X is. Dat kan jezelf of jouw contractspartij zijn. Daarmee kunnen jullie zelf kiezen welke rechtbank bevoegd is.

Als de contractspartij in Amsterdam woont (of haar statutaire zetel in Amsterdam heeft), dan is de rechtbank van Amsterdam bevoegd. Wanneer jouw contractspartij een zaak toch bij een andere rechtbank start, dan kan je een beroep doen op de forumkeuze. Dan mag die rechtbank de zaak niet behandelen en moet die rechtbank zich onbevoegd verklaren.

Afwijken van forumkeuze

Maar let op. Een rechtbank hoeft niet uit zichzelf te wijzen op de forumkeuze. Stel dat er een forumkeuze is gemaakt voor Amsterdam, maar de zaak wordt gestart in Rotterdam. De rechtbank in Rotterdam zal niet uit zichzelf hoeven te wijzen op deze bepaling. Daarvoor zal een van de partijen de rechtbank op de forumkeuze moeten wijzen. Als dat niet gebeurt en er dus niemand protesteert, dan is dat een ‘stilzwijgende’ afspraak om af te wijken. Dan kan de zaak gewoon bij de betreffende rechtbank blijven lopen.

Waarom forumkeuze?

Vaak doe je een forumkeuze om praktische redenen afspreken. Het is verstandig om altijd een forumkeuze in jouw voordeel af te spreken. Als je bijvoorbeeld in Limburg woont en jouw wederpartij woont in Leeuwarden, dan hoef je bij een forumkeuze voor Maastricht niet helemaal naar de rechtbank in Leeuwarden af te reizen voor een zitting. Dat scheelt uiteraard veel tijd en kosten. Vooral als je een advocaat of jurist hebt die ook in Maastricht zit. Die hoeft dan ook niet (op jouw kosten) helemaal naar Leeuwarden af te reizen voor de zitting.

Geen keuze gemaakt?

Wat als je geen forumkeuze maakt? Dan bepaalt de wet bij welke rechtbank je moet zijn. Daarvoor moet je nagaan in het werkgebied van welke rechtbank jouw wederpartij woont of is gevestigd. Dat kan je vinden op de website van de Rechtspraak.

Wil je liever kiezen voor arbitrage? Wij bieden ook een losse arbitragebepaling aan die partijen in een overeenkomst kunnen opnemen. Daarmee ben je ervan verzekerd dat je een duidelijke en juiste arbitrage afspraak opneemt in het contract. Let er wel op dat als je kiest voor arbitrage, je jouw zaak niet bij de rechtbank mag starten. De rechtbank dan is namelijk onbevoegd.

Lees meer

0
Je winkelwagen