Huur of verhuur van onroerend goed

Huur of verhuur van onroerend goed

Home » Huur of verhuur van onroerend goed
8.0
Ik wil onroerend goed verhuren, wat moet ik doen?

Alles wat van jou is kan je verhuren. Kies de juiste huurovereenkomst. Bepaal of er een vergunning nodig is. Bedenk hoe lang je iets wil verhuren en of je bijzonder eisen hebt. Regel dit met de huurder en teken het contract.

Wat wil je verhuren?

Alles wat je in eigendom hebt kun je verhuren. Dat kunnen spullen zijn, juridisch noemen we die “roerende goederen” of huizen, winkels en dergelijke, de zogeheten onroerende goederen.

Hier gaan we het hebben over de verhuur van onroerend goed. Als je niet de eigenaar bent kan je meestal niet verhuren zonder toestemming van de eigenaar. Dat wil zeggen dat je jouw huurhuis niet kunt verhuren zonder toestemming van de huisbaas. Soms lijkt het alsof je de eigenaar bent, zoals bij een koophuis, maar heeft de bank nog een hypotheek lopen. Dan heb je toestemming van de bank nodig om te kunnen verhuren. Een verhuurde woning is namelijk minder waard dan een onverhuurde. Dan heb je in sommige gevallen ook nog toestemming van de gemeente nodig, of van de vereniging van eigenaren.

Kies de juiste overeenkomst

Zakelijke verhuur van onroerend goed

Met zakelijk verhuren bedoelen we dat de verhuurder optreedt in de rol van ondernemer. Dit kan betrekking hebben op:

Particuliere verhuur

Je wilt als particulier verhuren. Dat kan betrekking hebben op:

Houd bij particuliere verhuur ook rekening met de fiscale aspecten van de verhuur.

Overige zaken

Er zijn nog een paar overeenkomsten die wel betrekking hebben op huur/verhuur situaties, maar daar toch ook van afwijken.

doehetzelfmakelaar
  • Een kostgeldovereenkomst Een overeenkomst meestal met een kind of ander familielid. Bepaalt wat de vergoeding is waarvoor dan exact betaald wordt.
  • Verhuur van een garage of stalling voor onder andere deze contracten hebben wij een compleet nieuwe website gebouwd DoeHetZelfMakelaar. Daar kan je alle informatie vinden over huur en verhuur.

Lees meer

Menu

0
Je winkelwagen