Huurovereenkomst Kamer

24,95

(2 reviews)

Overeenkomst voor de verhuur van een kamer voor een bepaalde periode. Dat wil zeggen met een begin- en einddatum. Je kunt met dit huurcontract perfect één of meerdere kamers verhuren. Lees ook onze tips waarmee we je helpen om de hele kamerverhuur goed te organiseren en ook fiscaal perfect te regelen.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Huurcontract Kamer Tijdelijk

Huurcontract voor de verhuur van een kamer voor een bepaalde periode. Dus met een einddatum. Een kamer kan elk onderdeel van een huis of pand zijn. Juridisch noemen we dit een onzelfstandige woonruimte. Een dergelijke kamerverhuurhuurovereenkomst heeft wettelijk een maximale looptijd van vijf jaar. Je kan dus een kortere periode overeenkomen. De verhuurder kan in die periode niet opzeggen. De huurder kan dat wel.

Kamerverhuur met hospitaregeling

De opzegtermijn van het huurcontract is anders als de verhuurder in hetzelfde huis woont. We spreken dan van een hospitaregeling. De verhuurder die in hetzelfde huis woont kan gedurende de eerste negen maanden van de overeenkomst het huurcontract opzeggen. Voor de opzegging van de huur geldt een opzegtermijn van 3 maanden.

Wat moet je zelf invullen

huurNatuurlijk moet je de gegevens van de huurder en de verhuurder opnemen. Je moet zelf de gegevens over het gehuurde opnemen. Dus welke kamer verhuur je, hoe groot die is en dergelijke en natuurlijk het adres. Ook het gebruik van eventuele gemeenschappelijke voorzieningen moet gekozen worden. Je doet dat eenvoudig door deze aan te kruizen in de overeenkomst. Ook de huurperiode geef je op.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • omschrijving gehuurde;
 • eventuele bijkomende ruimtes;
 • het gebruik andere zaken;
 • hoogte van de huur;
 • wijze van betaling;
 • verplichtingen huurder.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Huurovereenkomst voor een zogeheten onzelfstandige woonruimte, een kamer, verdieping, tuinhuis of ander onderdeel van een woning. Meestal is hier sprake van onderhuur of onderverhuur. Dit is niet altijd toegestaan op grond van de eigen huurovereenkomst of hypotheekakte. Dat moet je dus goed uitzoeken. We schreven zeven tips voor de kamerverhuur.

Let ook op de fiscale consequenties van kamerverhuur. Omdat er een tekort aan kamers is, kan je gebruik maken van een fiscale vrijstelling bij kamerverhuur, de zogenaamde kamerverhuurvrijstelling.

Wat is een huurcontract kamer

Een kamer is onderdeel van een groter geheel. Dat kan jouw huis zijn. Je verhuurt dus een deel, plus het gebruik van andere delen van het huis. De juridische omschrijving is “onzelfstandige woonruimte”. De overeenkomst moet ook niet een huurovereenkomst worden. In dat geval zou de huurbescherming van toepassing zijn. In de overeenkomst is altijd een huur inclusief gas en licht opgenomen en de meeste vaste lasten.

Vroeger noemde je dat een hospitaregeling. Een hospita was een (oudere) vrouw die een kamer verhuurde en dan vaak eten kookte en de was deed. Het juridische idee is dat er hier een dienst wordt verricht en geen huurovereenkomst is.

Wanneer gebruik je de huurcontract kamer?

Je hebt een deel van je huis dat je wilt gaan verhuren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een appartement of huis hebt dat je in delen wilt verhuren. In al die gevallen wil je per huurder een overeenkomst opstellen. Je kunt de overeenkomst gebruiken om duidelijk te maken dat iemand daadwerkelijk bij jou inwoont. Daarmee staat dus ook vast dat de inboedel in huis van jou is en niet van de huurder. Wil je iets vastleggen met je eigen kind of een andere verwant? Dan is een kostgeldovereenkomst meer passend. Ook daarin heeft de kostganger een eigen kamer.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

5 pagina's

Reviews

2 reviews voor Huurovereenkomst Kamer

 1. Marion Colyn

  Superovereenkomst.

 2. James Arentsen

  Helder en overzichtelijk contract. Het wordt direct gemaild en het invullen is simpel.

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Set voor verhuur vastgoed

Voor de verhuur van een onroerend goed heb je een set contracten nodig. Wij hebben een bundel van 10 documenten samengesteld. Download in één keer en regel het juridisch goed.

Vaak samen gekocht met...