Kostgeldovereenkomst

2,49

Kostgeldovereenkomst regelt de betaling en hoogte van het kostgeld. Overeenkomst tussen jou en een inwonende kostganger, kind, ouder, familielid. Maakt ook onderling duidelijk wat er wel en niet geleverd wordt voor het kostgeld. Kan ook gebruikt worden als bewijs bij de gemeente voor de bijstand. Vaak is het juist in relaties met bekenden heel verstandig de zaken duidelijk op papier te zetten.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

geld geven betalen

De kostgeldovereenkomst regelt welk bedrag er per maand aan kostgeld betaald moet worden. In de overeenkomst staat wat de kostganger hiervoor ontvangt en wat de taken van de kostganger zijn. De overeenkomst gaat uit van een relatie tussen de kostganger en de kostgever. Dus bijvoorbeeld ouders die een kostgeldcontract met hun kind sluiten.
Met een kostgeldovereenkomst kan je aan de buitenwereld bewijzen dat er betaald wordt voor het wonen. Ook is daardoor duidelijk dat de kostganger, bijvoorbeeld een kind, zijn eigen kamer en spullen heeft. De andere zaken zijn niet van de kostganger, hij/zij betaalt voor het gebruik.
Heb je geen verhouding tot de persoon, dan kan je beter een kamerverhuurovereenkomst voor bepaalde tijd opstellen.

Wat moet je zelf opnemen in dit contract?

Je moet zelf een aantal zaken invullen, zoals adres, jouw gegevens, de gegevens van de kostganger, datum waarop de overeenkomst ingaat.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • hoogte kostgeld;
  • diensten die in kostgeld zijn opgenomen;
  • gebruik van andere ruimtes;
  • benoeming van eigen ruimte;
  • schoonmaak en dergelijke.

Context

Logo Nibus

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Er zijn verschillende redenen om een kostgangersovereenkomst te sluiten. Kinderen die nog thuis wonen en een eigen inkomen krijgen betalen vaak kostgeld aan hun ouders. Ook kunnen ouders bij hun kinderen gaan wonen. Ook binnen andere relaties kan een bijdrage voor kost en inwoning worden betaald. Voor de berekening van de hoogte van het kostgeld bevat de website van het Nibud handige rekenmodellen.


Wat ook belangrijk kan zijn. In de kostgeldovereenkomst leg je ook vast wat van de kostganger is, maar daarmee ook wat niet van hem/haar is. Dat kan van belang zijn als er beslag wordt gelegd bij de kostganger. Met de overeenkomst kan je aantonen dat jouw spullen niet onder dat beslag vallen.
De gemeente vraagt in het kader van de bijstand ook vaak een kostgeldovereenkomst. Dit contract voldoet aan hun eisen.

Wat is een kostgeldovereenkomst?

Een kostgeldovereenkomst stel je op om afspraken te maken over kost en inwoning. Je regelt een vergoeding voor eten, drinken, wonen en gebruik van de gemeenschappelijke zaken in huis. Kostgeld is een beetje ouderwets woord. Het betekent een vergoeding voor eten. Misschien ken je de uitdrukking wel: “dan is je kostje gekocht”?

Wanneer gebruik je een kostgeldovereenkomst?

Meestal maak je een kostgeldovereenkomst met iemand die je goed kent. Dat kan een kind zijn, een familielid of een vriend. Kenmerkend is dat het lijkt op een soort kamerverhuur, maar dan nog iets meer.
Belangrijk is dat je met deze overeenkomst kan aantonen dat die persoon een eigen ruimte heeft. Die is dus geen eigenaar van de inboedel in de andere ruimtes. Ook geef je zo aan dat die persoon voor voor zijn eigen vaste kosten.
Een overeenkomst die hierop lijkt is de kamerverhuurovereenkomst. Maar die sluit je meestal niet met bijvoorbeeld een kind.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

2 pagina's

Reviews

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Wees de eerste om “Kostgeldovereenkomst” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...