Leenovereenkomst auto
Je wilt je auto uitlenen. Gelet op de waarde van een auto wil je dat mogelijk goed vastleggen. Dit is een overeenkomst waarmee je de voorwaarden vastlegt. Je kan dit ook gebruiken bij autodelen. De eigenaar leent uit aan de lener, het is geen verhuur. De lener betaalt een vergoeding per gereden kilometer. Jullie maken afspraken over het onderhoud, de verzekering en natuurlijk de risico’s. Je kan de overeenkomst eenmalig opstellen en de huurperiodes kunnen dan verschillend zijn.
Wat je zelf moet aanvullen in de overeenkomst
De gegevens over de auto en de afspraken over de kosten.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- omschrijving van de auto;
- verdeling van de kosten;
- verdeling van het risico;
- verantwoordelijkheid voor boetes.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Delen van een auto is juridisch niet zo makkelijk als in de praktijk. De eigenaar moet zorgen voor het onderhoud, de APK en andere zaken. Een belangrijk aspect dat je moet regelen is de verzekering. In principe dekt de verzekering het als er een andere bestuurder rijdt. Maar als jij de schade gaat claimen kost je dat wel je “eigen risico”. Na de claim moet je dan mogelijk (fors) meer premie gaan betalen. Hoe willen jullie hiermee omgaan? Als je geen “all risk” verzekering hebt komt de schade aan de eigen auto helemaal voor rekening van de eigenaar. Hoe ga je daar mee om. Bij professionele deelplatforms zoals Snappcar is een verzekering opgenomen in het platform. De eigenaar draait ook op voor alle boetes. Om duidelijk te maken wie wat moet betalen is een contract op zijn plaats.
Je wilt jouw auto uitlenen. Dat is in principe zonder een vergoeding, mogelijk met uitzondering voor de variabele kosten zoals brandstof. De leenovereenkomst regelt de verhouding tussen de eigenaar van de auto en de lener. Daarin eventuele vergoeding, afspraken over schade en verkeersboetes.
Er zijn veel opties waarom iemand in een auto rijdt die van jou is. Maar je zal altijd een contract moeten opstellen. Een auto is van degene op wiens naam het kentekenbewijs staat. Zonder aanvullende afspraken is dat degene die verantwoordelijk is voor betaling van belastingen, schade, verkeersboetes en dergelijke.
Is het je bedoeling de auto uit te lenen zonder vaste vergoeding? Ook dan moet je dat dus goed regelen. Zonder overeenkomst is niet duidelijk wat jullie afspraken zijn. Dat gaat goed, zolang alles goed gaat. Maar juist bij de zeldzame gevallen dat het niet goed gaat en er bijvoorbeeld schade is, dan heb je afspraken nodig.
Je kan een auto ook verhuren, dat is voor korte termijn, tegen betaling afstaan. Is het gebruik voor langere termijn? Dan is een leaseovereenkomst voor een auto meer geschikt.