Leningsovereenkomst na Schenking

 15,00 excl. btw

(1 review)

Deze overeenkomst is gemaakt om geld te schenken en daarbij gebruik te maken van vrijstellingen die er bestaan voor schenkingen. Omdat je het geld niet direct kan missen leen je het ook direct weer terug. Over de schuld betaal je jaarlijks rente. Dat leg je goed vast met deze overeenkomst.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Lening na schenking

Je wilt het geld dat je eerst schenkt direct teruglenen. Je kan zo ook rente afspreken. Je verschuift vermogen naar anderen, bijv. je kinderen. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de fiscale vrijstellingen die er zijn om geld aan anderen te schenken.

Deze Leningsovereenkomst na Schenking gebruik je bijvoorbeeld als ouders aan hun kind een bedrag hebben geschonken en dit weer van hem of haar willen terug lenen. Bij deze vorm van schenken is er geen langdurig beslag op liquide middelen. Je kunt in de schenking opnemen dat deze geen onderdeel van een gemeenschappelijke boedel kan uitmaken, een uitsluitingsclausule. Om misverstanden te voorkomen:

 1. Zet de schenking en de lening op papier;
 2. Boek de schenking over;
 3. Wacht een dag en boek de lening over;
 4. Bereken ieder jaar de rente.

Wat moet je zelf invullen

Je moet de gegevens van de partijen opnemen, het bedrag en de rente.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Omschrijving partijen;
 • Bepaling hoofdsom;
 • Bepaling rente;
 • Al dan niet aflossen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Om fiscale redenen kan het verstandig zijn dat ouders hun kinderen geld schenken. Als de ouders niet beschikken over voldoende liquide middelen, kunnen zij de schenking weer teruglenen van hun kinderen. Bij deze lening moet wel een Leningsovereenkomst na Schenking worden opgesteld en is rente verschuldigd. De rente moet jaarlijks ook daadwerkelijk worden voldaan, dit om de zakelijkheid aan te kunnen tonen. Deze eisen stelt de Belastingdienst aan een dergelijke lening.

Heb je helemaal geen liquide middelen? Dan kun je de hele transactie ook uitsluitend op papier laten plaatsvinden. Er hoeft dan geen geld overgemaakt te worden. Dat kan verstandig zijn bij grotere bedragen of als het geld vastzit in een huis of aandelen. Dit noem je schenken op papier. Deze overeenkomsten moet je vastleggen bij de notaris. Voor een fiscale verantwoording van deze schenking op papier is een officiële akte van de notaris vereist.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

1 pagina

Reviews

1 review voor Leningsovereenkomst na Schenking

 1. Jurgen B.

  Goede koop. Op je eigen computer invullen, dus je privacy blijft gelukkig veilig (hoop ik).

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht...