Ongeoorloofd gebruik van mijn merk of handelsnaam

Ongeoorloofd gebruik van mijn merk of handelsnaam

Home » Ongeoorloofd gebruik van mijn merk of handelsnaam
8.4
Ze gebruiken mijn merk, wat kan ik doen?

Een merk is een absoluut recht, je kan dus altijd optreden tegen gebruik waar jij geen toestemming voor gaf. Dat is ook zo als iemand een merk gebruikt dat heel erg lijkt op jouw merk.

Merk

Een merk krijg je doordat je het woord of beeld deponeert bij het Benelux Merkenbureau. Die onderzoeken of een merk origineel en onderscheidend is. Je legt een merk vast in een bepaalde categorie (klasse genaamd). Je bescherming is beperkt tot de klasse(n) waarin het depot is gedaan.

Een bijzonder merk is het beeldmerk. Dat is bijvoorbeeld een logo. Vooral bekende merken hebben last van namaak, plagiaat of merkpiraterij. Je moet je merk goed beschermen anders verwatert het. Als je dus inbreuk op jouw merk constateert dan moet je direct een stevig brief sturen.
Je kunt anderen het recht geven om jouw merk te gebruiken. Daarvoor kan je dan een vergoeding vragen. Je geeft je merk dan in licentie. Je kunt een merk ook verkopen.

Handelsnaam

Een handelsnaam is minder duur om te registreren en bovendien zijn er veel minder strenge eisen. Je registreert een handelsnaam bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Met een handelsnaam kun je voorkomen dat iemand onder jouw naam zaken gaat doen. De handelsnaam biedt minder bescherming dan een merk. Zo moet je de handelsnaam echt gebruiken. De bescherming geldt bovendien alleen in de regio waar je daadwerkelijk zaken doet. Als iemand onder jouw naam zaken doet kun je protesteren met een brief inbreuk handelsnaam.

Je kunt anderen het recht geven om jouw handelsnaam te gebruiken, bijvoorbeeld bij franchise. Daarvoor kan je dan een vergoeding vragen. Je geeft de handelsnaam dan in licentie. Je kunt een handelsnaam ook verkopen.

Lees meer over Intellectuele rechten

Join the discussion
0
Je winkelwagen