Verpanding van vorderingen
De pandgever geeft huidige en toekomstige vorderingen die hij bezit in onderpand. Deze vorm van verpanding van voeringen geeft veel zekerheid aan de pandnemer en lijkt het meest op cessie van de vorderingen.
Een partij leent geld aan een bedrijf. Als dat bedrijf niet betaalt dan kan de pandnemer zijn pandrecht inroepen. Dat vervallen alle bestaande vorderingen aan de pandnemer. Die kan alle bedragen dan invorderen om de lening te voldoen.
Wat je zelf moet opnemen in deze overeenkomst
Zo duidelijk mogelijk bepalen op grond van welke administratie de vorderingen bepaald zijn. De administratie van de pandnemer is leidend. In de bijlage moet een lijst met vorderingen komen, met onderbouwing.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- beschrijving vorderingen;
- rechten van de pandnemer
- de opsomming van de bestaande vorderingen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Je leent geld aan een bedrijf. Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid. Je kan dan kiezen voor het verpanden van de inboedel. Die is echter vaak niet veel waard. Daarom wil je dan de lopende vorderingen in handen krijgen. Je hebt geen belang bij de exacte vorderingen van dit moment. Daarom neem je ook alle toekomstige vorderingen in onderpand. Dus bij een betalingsprobleem kan je dan de klanten van jouw kredietnemer aanschrijven en aan jou laten betalen.
Formele afhandeling verpanding
De algemene voorwaarden verpanding zijn van toepassing verklaard in deze losse akte van verpanding. Je moet dus ook die algemene voorwaarden afnemen. Voor veel mogelijke vormen van verpanding is een losse akte opgenomen die apart moet worden overeengekomen. Er moeten voor een geldige pandovereenkomst dus minimaal twee overeenkomsten getekend worden, namelijk deze en de algemene voorwaarden.
Vervolgens heb je de keuze:
- je kan de akte laten registreren door een notaris (authentieke pandakte);
- je laat de onderhandse akte registreren bij de Belastingdienst (onderhandse pandakte).
We hebben apart uitgelegd hoe dat werkt, het registreren bij De Belastingdienst.