Verpanding roerende goederen
De pandgever verplicht zich tegenover de kredietverstrekker alle roerende goederen te verpanden. Onder roerende goederen valt ook de complete inboedel. De verstrekker van het krediet, de pandhouder heeft een extra zekerheid dat hij zijn geld gaat terugkrijgen.
Deze verpanding is tot zekerheid voor de nakoming van zijn verplichtingen als kredietnemer. Naast deze overeenkomst is er dus een overeenkomst van geldlening. De goederen blijven in gebruik bij de pandgever. De goederen die worden verkocht moeten ook weer vervangen. Zo kan de pandgever de waarde van het onderpand niet verlagen.
Wat je zelf moet opnemen in de overeenkomst
Je moet een lijst met goederen opstellen, zodat duidelijk is wat er onder de verpanding valt.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- opstellen lijst van goederen;
- verplichting tot verzekering;
- recht van de pandnemer bij schade;
- bevoegdheid om goederen in pand te geven.
Context
Verpanding is een zekerheidsrecht. Je leent geld uit aan een partij. Als die partij zijn verplichtingen uit de lening niet nakomt gebruik je het pandrecht. Bij een pandrecht ben jij namelijk eigenaar van de goederen en inboedel die de pandgever in bezit heeft. Zodra jij jouw recht inroept zijn die spullen van jou. Dit is natuurlijk een zeer sterk recht bij een faillissement. Zodra dat zich voordoet zijn alle spullen van enige waarde van jou, de kredietverstrekker.
De algemene voorwaarden verpanding zijn van toepassing verklaard in deze losse akte van verpanding. Je moet dus ook die algemene voorwaarden afnemen. Voor veel mogelijke vormen van verpanding is een losse akte opgenomen die apart moet worden overeengekomen. Er moeten voor een geldige pandovereenkomst dus minimaal twee overeenkomsten getekend worden, namelijk deze en de algemene voorwaarden.
Vervolgens heb je de keuze:
- je kan de akte laten registreren door een notaris (authentieke pandakte);
- je laat de onderhandse akte registreren bij de Belastingdienst (onderhandse pandakte).
We hebben apart uitgelegd hoe dat werkt, het registreren bij De Belastingdienst.
Je kan kiezen wat je wil verpanden. Bij bedrijven met waardevolle inboedel kan je deze verpanding kiezen. Immers de waarde van goederen en inboedel is makkelijk te verzilveren. Daar staat tegenover dat tweedehands spullen meestal niet hetzelfde opleveren als de aanschafwaarde.