Rekening-Courant Overeenkomst

 24,95 37,40

(2 reviews)

Je hebt de keuze uit een model rekening-courant overeenkomst tussen DGA en zijn BV of tussen twee BV’s onderling (bijv. holding en werk-BV). Hierin leg je afspraken vast voor de verrekening van kleine bedragen. De fiscus en de accountant eisen dat je dit contractueel vastlegt. Tot €17.500,- kan dit rentevrij. Maak je BV fiscus proof en download deze overeenkomst (word-bestand).

Update: gecontroleerd en bijgewerkt voor wet- en regelgeving 2023.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Rekening-courant verhouding

Een rekening-courant overeenkomst wordt meestal tussen de DGA en zijn eigen BV gesloten. Wij hebben een apart model voor tussen twee BV’s, ook wel intercompany genoemd. In beide gevallen maak je afspraken over het onderling verrekenen van kleine bedragen.

Zo’n vordering ontstaat bijv. als de DGA een zakelijke factuur van zijn privérekening heeft voorgeschoten. Vaak ontstaan er tussen BV’s ook kortlopende vorderingen en schulden. Denk aan een factuur die aan de verkeerde BV is gestuurd en al wel is betaald.

Saldo en rente

Het saldo van de rekening-courant zal door de tijd continue fluctueren. Ook staat niet op voorhand vast welke partij de leningnemer of leninggever is. Soms heeft de BV een vordering op de DGA en dan weer andersom. Je bepaalt zelf hoe hoog het kredietlimiet is.

Komt het saldo niet boven de €17.500,- dan wordt geen rente berekend. Dit is de maximale grens die fiscaal is toegestaan. Voor de berekening hanteert onze rekening-courant overeenkomst de eenvoudigste vorm: begin en eindsaldo optellen en delen door twee. Als de stand aan het eind van het jaar boven de €17.500,- uitkomt, moet je met terugwerkende kracht over het hele bedrag rente betalen. Die rente moet marktconform zijn.

Wat moet je zelf invullen

Vul zelf je bedrijfsgegevens, de maximale kredietlimiet en de rente in. Die kun je koppelen aan bijv. de rente die banken in rekening brengen. Vraag je boekhouder om advies als je er zelf niet uitkomt. Het voelt misschien vreemd, omdat je een overeenkomst met jezelf sluit. Formeel gezien is de BV, ook al ben jij DGA, een aparte rechtspersoon.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De DGA schiet wel eens een bedrag voor aan zijn BV en andersom. Dit gebeurt ook vaak tussen BV’s binnen hetzelfde concern (intercompany). Zo betaalt de holding wel eens een factuur voor de werk-bv of worden structureel onderling bedragen verrekend, zoals huur, telefoonrekening etc. Voor de stand van die onderling wisselende kortlopende leningen moet een rekening-courant overeenkomst worden opgesteld. De Belastingdienst geeft hierover uitleg op haar website.

De rekening-courant overeenkomst is alleen voor kortlopende bedragen over en weer. Voor langlopende leningen hebben wij drie aparte overeenkomsten (zie de suggesties hieronder). Deze zijn geschikt voor een DGA-lening bij, aan of tussen BV’s (intercompany). Je kunt deze contracten ook in één keer als BV Compleet Pakket downloaden. Met dit pakket heb je alle juridisch noodzakelijke modellen direct in huis.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

5 pagina's

Bestemd voor

Besloten vennootschap

Reviews

2 reviews voor Rekening-Courant Overeenkomst

  1. K. van den Burg

    Direct geleverd en gewoon een prima contract.

  2. Renske Hanemaayer

    Perfect, beide modellen zijn zeker aan te bevelen.

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BV Compleet Bundel
124,95

Om een BV goed te organiseren heb je een reeks contracten nodig. Wij hebben een set van 15 documenten samengesteld. Maak je BV vandaag nog fiscus proof.

Vaak samen gekocht met...