Sociale Media Code voor op het werk
Een reglement waarin de belangrijkste regels voor het gebruik van sociale media op het werkzijn vastgelegd. Wat kan/mag wel en wat niet. De sociale media regeling geeft duidelijkheid aan werknemers en leidinggevenden. Geeft richtlijnen voor gebruik van social media. Zo maak je als werkgever duidelijk wanneer werknemers zich namens het bedrijf mogen presenteren. Geef je aan dat er auteursrecht kan rusten op bepaalde zaken. Geef je een procedure voor conflicten die kunnen ontstaan op sociale media en hoe dan te handelen. Bevat ook een aantal bepalingen over profielen op LinkedIn, wie is eigenaar, geven van aanwijzingen door de werkgever.
Wat moet je zelf opnemen in deze regeling
Natuurlijk de gegevens van de eigen organisatie. Omdat het een snel veranderend landschap is moet je de regeling regelmatig evalueren en bijstellen. Neem dan de laatste datum op. Het is beter geen opsomming te geven van wat je exact verstaat onder sociale media. Dat gelet op het snelle veranderende landschap van sociale media. Wie weet er nog wat Hyves of Schoolbanken was? Een zelfde lot kan straks zijn weg gelegd voor Twitter, Facebook, LinkedIn, Pintrest, Instagram en andere media.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- algemene toestemming gebruik sociale media;
- geheime informatie;
- online gesprekken met klanten;
- recht werkgever om werknemers online te volgen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Het gebruik van sociale media in organisaties (bedrijven, overheden, non-profitinstellingen) door medewerkers is niet meer weg te denken. Wat mag er wel en wat niet? Medewerkers kunnen ook in hun vrije tijd uitingen doen over hun werk of werkgever. Tijdens hun werk kunnen ze via sociale media in contact komen met klanten, collega’s of concurrenten. De Sociale media code biedt houvast voor werknemers en werkgever.
Een social media code is een aanvulling op de arbeidsvoorwaarden. Het is onderdeel van de personeelsregelingen. In dergelijke regelingen leg je voor de hele organisatie vast welk gedrag je verwacht. Zowel de werkgever als de werknemer leggen zich hiermee vast. In het algemeen komt de regeling tot stand in overleg tussen werkgever en werknemers.
Als de organisatie een bepaalde omvang krijgt dan moet je sommige zaken gaan vastleggen. Je hebt niet meer vanzelf gedragen gemeenschappelijke waarden en normen. Die moeten jullie in onderling overleg vaststellen en daarna vastleggen. Deze regeling gaat specifiek over het gebruik van alle vormen van sociale media tijdens en buiten de werktijd.