Wat is arbitrage of een arbitrageclausule?

Wat is arbitrage of een arbitrageclausule?

Home ยป Wat is arbitrage of een arbitrageclausule?
8.0
Wat is arbitrage

Arbitrage is een vorm van rechtspraak. In plaats van de gewone rechters spreken deskundigen uit de branche het recht. Partijen bij een contract kunnen samen afspreken dat ze kiezen voor deze vorm van geschillenbeslechting. Het is vaak iets goedkoper en sneller dan gewone rechtspraak.

Wat houdt arbitrage precies in en wat zijn de gevolgen als je de arbitrageclausule opneemt in jouw overeenkomst?
Wil je weten wat de waarde is van een arbitrage-uitspraak en hoe je die kan afdwingen? Daarover hebben we een apart bericht geschreven.

Arbitragebeding en arbitrage

Met een arbitragebeding spreek je met elkaar af dat eventuele geschillen niet aan de rechter, maar aan een arbiter zullen worden voorgelegd. Arbitrage is een (goedkoper) alternatief voor een procedure bij de rechter. Een arbiter is een onafhankelijke deskundige die een oordeel zal geven over het geschil.
Zeker voor partijen met veel ongeveer dezelfde contracten zijn er voordelen aan deze alternatieve geschillenbeslechting.

Een van de voordelen is dat de arbiter (meestal) meer kennis heeft van specifieke en technische zaken dan de gewone rechter. Daarnaast kan naleving van de uitspraak door partijen worden afgedwongen (bijvoorbeeld via een deurwaarder). Ook een arbiter moet zich bij zijn of haar uitspraak houden aan de wet.

Logo NAI

Er zijn verschillende arbitragecommissies en arbitrage-instituten.  Bijvoorbeeld de Raad van Arbitrage voor de Bouw en het Nederlands Arbitrage Instituut.

Lees meer

Join the discussion
0
Je winkelwagen