Consumentenrecht

Rechten bij koop op advertentiesite?

“Wat is mijn recht bij kopen op Marktplaats of een andere advertentiesite?” Dat hangt af van wie de verkoper op die site is. Is dat een bedrijf dan gelden de normale termijnen voor bedenktijd. Is de verkoper een particulier dan heb je geen bedenktijd en kan je niet zomaar retourneren.

Als je via internet een aankoop doet, dan heb je vrij veel bescherming in de vorm van consumentenrechten. Je hebt bijvoorbeeld altijd bedenktijd van 14 dagen bij een online aankoop, iets wat je (meestal) niet hebt bij een winkelaankoop. Gelden de regels voor koop voor afstand ook bij aankopen op een advertentiesite?

Van wie koop je via de site?

Jouw recht hangt af van wie je het product koopt. Als je het product van een andere particulier koopt, dan gelden de regels voor koop op afstand niet. Dan heb je dus geen bedenktijd. Als je het product van een ondernemer koopt, dan zijn de consumentenrechten bij koop of afstand wel van toepassing.

Dan kan je dus alsnog het product binnen 14 dagen zonder reden terugsturen en de koop ongedaan maken. Die bedenktijd heb je alleen als je het product via internet koopt. Dat wil zeggen dat bepalend is wie het product aanbiedt en niet op welke site je het koopt. Lees voor de volledigheid ook de algemene voorwaarden van de advertentiewebsite. Die kan je, als het goed is, vinden op de betreffende website.