Consumentenrecht

Bedenktijd bij buitenlandse verkoper?

Regels bij retour sturen naar een buitenlandse verkoper

Bij een partij die gevestigd is binnen de EU heb je ook recht op veertien dagen bedenktijd. Is die buiten de EU gevestigd dan moet je goed uitkijken. Richt het bedrijf zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt, dan heb je ook je Nederlandse rechten.

De bedenktijd bij een online aankoop van buitenlandse winkel

Heb ik als consument ook bedenktijd bij online aankoop bij buitenlandse verkoper?
Als je, als consument, bij een Nederlandse verkoper een product via internet koopt, heb je automatisch op grond van de wet een bedenktijd van 14 dagen om het product weer terug te sturen. Het recht op gratis retour. Heb je dat retourrecht ook als de verkoper een buitenlands bedrijf is? Juist op internet kan je eenvoudig iets kopen bij Zalando, Amazon of AliExpress, om maar een paar grote partijen te noemen.

Afhankelijk van vestigingsplaats verkoper

Je hebt ook 14 dagen bedenktijd als de verkoper in de Europese Unie is gevestigd. Het wordt lastiger als je de internetaankoop hebt gedaan bij een bedrijf dat buiten de EU is gevestigd. Als je bijvoorbeeld iets koopt op het populaire AliExpres, hoe zit het dan met je rechten? Dan is waarschijnlijk niet Europees of Nederlands consumentenrecht van toepassing, maar het recht van het land waar de verkoper is gevestigd.

Een uitzondering daarop geldt als het buitenlandse bedrijf zich duidelijk richt op de Nederlandse consumentenmarkt. Dan is Nederlands recht van toepassing en dus ook de wettelijke bedenktijd. Neem voor de zekerheid altijd eerst de algemene voorwaarden van de webwinkel door voordat je een bestelling plaatst. Kijk dan met name naar bepalingen over het herroepingsrecht. Overweeg de mogelijke lage prijs in verhouding tot de mogelijk beperkte retourmogelijkheden.

Terug naar overzicht