Huurwoning delen
Steeds vaker huren mensen samen een woning. Zeker in de grote steden zijn woningen schaars en duur. Door met een aantal mensen een woning te huren kunnen jullie dan toch zelfstandig wonen. Juridisch ziet gedeelde huur er veel lastiger uit. Wie staat er op het huurcontract met de huiseigenaar? Wie tekent er voor gas en licht of internet? Hoe moeten jullie onderling zaken verrekenen?
In deze overeenkomst regelen jullie die zaken. Wat er ook in staat is hoe iemand kan vertrekken. Ook is er een optie voor tijdelijke vervanging. Bijvoorbeeld als je een paar maanden naar het buitenland gaat.
Wat moet je zelf invullen
Het is een model, met suggesties. Misschien zijn er details die jullie anders willen regelen. Jullie moeten in ieder geval keuzes maken over zaken als verzekeringen.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Wat er gehuurd wordt;
- Dat ieder een eigen kamer heeft;
- Dat die kamers privé zijn;
- Dat er ook gemeenschappelijke ruimtes zijn;
- Hoe om te gaan met alle gemeenschappelijke zaken en kosten;
- Tijdelijke vervanging;
- Opzeggen van de mede-huur.
Context
Samen iets huren klinkt meestal als een prima oplossing. Juridisch is gedeelde huur echter heel anders. Op de meeste contracten die er getekend gaan worden staat maar één van jullie vermeld. Bijvoorbeeld voor internet moet iemand gaan tekenen. Dat gebruiken jullie dan samen. Maar hoe verdeel je die kosten? Hoe voorkom je dat één van jullie veel meer risico loopt dan de anderen?
Ook moet je van tevoren nadenken over hoe jullie uit elkaar kunnen gaan. Hoe ga je om met de borg van de persoon die is vertrokken? Wie betaalt straks aan het einde eventuele schade aan de verhuurder. Moeten jullie een klein potje aanleggen voor als er iets stuk gaat? Kortom, het maken van dit contract is al een goede oefening om samen dezelfde ideeën te krijgen.
Suzanne van Paridon –
Ik was al tijden op zoek, maar nergens te vinden. Deze gedeelde huurovereenkomst was precies wat ik zocht.