Positieve-negatieve Hypotheekverklaring

 5,00 excl. btw

(2 klantbeoordelingen)

Voeg als bijlage toe aan een leningsovereenkomst. Met een positieve-negatieve hypotheekverklaring geeft de geldlener twee garanties, die in de praktijk neerkomen op een toezegging om een hypotheek te verstrekken. Met deze bepaling bouw je extra zekerheid in voor als de lener niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Hypotheekverklaring

Dit is een aanvulling op een overeenkomst, meestal een geldlening. Met deze bijlage kan je een leningsovereenkomst meer zekerheid laten bieden. De geldlener legt twee verklaringen af. De positieve hypotheekverklaring houdt in dat de lener op het eerste verzoek zal meewerken aan het verstrekken van een hypotheek op zijn onroerend goed. Dus als je denkt dat het niet goed gaat met de lening, kan jij als uitlener per direct een hypotheek krijgen.

De tweede is de negatieve hypotheekverklaring. Hiermee belooft de geldlener dat hij geen (nieuwe) hypotheek op het onroerend goed zal nemen. Er kan dus op grond van deze bepaling niet zomaar een nieuwe hypotheek op het onroerend goed worden gevestigd.

Wat moet je zelf invullen

Om te beginnen moet je een contract hebben. Bijvoorbeeld een leningsovereenkomst Familie of een leningsovereenkomst BV. Daar voeg je de verklaring als bijlage aan toe. Je neemt de gegevens van het onroerend goed op waar de hypotheek op kan rusten. Beide partijen moeten ondertekenen om het rechtsgeldig te maken.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Positieve hypotheekverklaring;
  • Negatieve hypotheekverklaring;
  • Omschrijving van het onroerend goed;
  • Verwijzing naar de onderliggende overeenkomst.

Je bent niet verplicht om beide hypotheekverklaringen te gebruiken. Je kunt ook voor alleen de positieve of de negatieve kiezen. In dat geval kun je één van beide bepalingen uit het word-document verwijderen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Een geldlening tussen twee partijen die een redelijke band met elkaar hebben bevat meestal geen extra zekerheden. Het vestigen van een hypotheek is een dergelijke zekerheid. Bij een lening tussen een DGA en zijn BV en bijvoorbeeld binnen een familieverband is een positieve-negatieve hypotheekverklaring een goede aanvulling. Op het eerste verzoek van de geldgever kan een hypotheek worden gevestigd.

De fiscus heeft wisselende signalen afgegeven. Tot voor kort werd een lening met deze bepaling namelijk geaccepteerd als een hypotheeklening. Daardoor was de rente aftrekbaar. Soms zijn er verzoeken dat daadwerkelijk een hypotheekakte moet worden afgesloten met de daaraan verbonden kosten. Meer informatie vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

Specificaties

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

,

Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Reviews

2 beoordelingen voor Positieve-negatieve Hypotheekverklaring

  1. Anne de Bruin

    Ik heb drie contracten en deze verklaring gekocht. De prijs-kwaliteit is buitengewoon goed. Hartelijk dank.

  2. Gyasi Sheerzad

    Korte verklaring, maar geeft precies aan wat nodig is.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...