Leningsovereenkomst Familie

Veilig een geldbedrag aan familie of bekenden uitlenen

 14,95 21,95

(2 reviews)

Heldere leningsovereenkomst om geld van of aan familie, vrienden of bekenden te lenen. Degene die het geld leent kan dit bedrag voor een particulier of zakelijk doel gebruiken. Je spreekt naast de hoofdsom, rente en looptijd ook af of er vervroegd mag worden afgelost. Je kunt ook onze Engelse vertaling downloaden.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

Leningsovereenkomst Familie en Vrienden

Modelcontract voor als je geld wilt (uit)lenen. Dit is een leningsovereenkomst tussen familieleden, vrienden of bekenden. De belangrijkste zaken die je vastlegt zijn het bedrag (hoofdsom) en de rente. Ook spreek je het aantal maandelijkse betalingen en eventuele tussentijdse extra aflossingen af.

Hoewel je hoopt dat het niet nodig is, vul je ook in wat de boete is als er niet (tijdig) wordt afgelost. Deze boeteclausule kun je ook verwijderen. In het voorbeeld staat duidelijk aangegeven wat je in moet vullen en welke onderwerpen optioneel zijn.

Onze Leningsovereenkomst is ook in het Engels verkrijgbaar.

Wat moet je zelf invullen

Vul de naam- en adresgegevens van de lener en uitlener in. Spreek het bedrag, de aflossingstermijn en rente af. Lees ook ons artikel: “Wat is een redelijke rente bij lening aan familie of vrienden?“. De Belastingdienst eist dat er een marktconforme rente wordt afgesproken. Na ondertekening door beide partijen is het contract rechtsgeldig.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Bedrag;
 • Doel;
 • Rente;
 • Wijze van aflossing;
 • Duur;
 • Oversluiten van de lening;
 • Betaling;
 • Afsluitprovisie (optioneel);
 • Boete (optioneel).

Al onze leencontracten bevatten een glijclausule. Als je geen afsluitprovisie of boete bij te laat betalen in rekening wilt brengen, kun je artikel 9 en 10 verwijderen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij een geldlening is een rechtsgeldige leningsovereenkomst van belang. Daarin moet het bedrag dat wordt geleend duidelijk zijn omschreven. Ook de periode waarover het geld geleend wordt, terugbetaling in termijnen en natuurlijk de rente.

Deze leningsovereenkomst wordt vaak gebruikt als geld wordt geleend binnen de familie of het gezin. Bij een geldlening aan kinderen kun je vervolgens jaarlijks een deel van de schuld kwijtschelden. Hiervoor kun je ons model kwijtschelding schuld gebruiken. Wil je dat de lening fiscaal het karakter heeft van een hypotheeklening (familiehypotheek)? Dan moet je ook een positieve-negatieve hypotheekverklaring als bijlage toevoegen.

Leningen waarbij de bank niet betrokken is heten in het juridisch jargon een onderhandse lening. Op onze website vind je specifieke modellen voor leningen aan werknemers, tussen bedrijven of met je eigen BV. Bekijk hier het complete overzicht.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands, Engels

Doelgroep

Particulier

Aantal

4 pagina's

Reviews

2 reviews voor Leningsovereenkomst Familie

 1. John Eggenhuizen

  Snel gevonden op internet. Eenvoudig en begrijpelijke taal.

 2. Pieter Dijker

  Helder en duidelijk contract.

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...