Leningsovereenkomst Familie

Geld aan familie of bekenden uitlenen

 15,00 excl. btw

(4 klantbeoordelingen)

Heldere leningsovereenkomst om van of aan familie, vrienden of bekenden te lenen. De lening kan voor een particulier of zakelijk doel worden gebruikt. Naast de hoofdsom, rente en looptijd, spreken jullie af of er vervroegd mag worden afgelost. Ook verkrijgbaar in het Engels.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Leningsovereenkomst Familie en Vrienden

Rechtsgeldig modelcontract voor als je geld tussen familieleden, vrienden of bekenden wilt (uit)lenen. De belangrijkste zaken zijn het bedrag (hoofdsom) en de rente. Ook spreek je de maandelijkse en eventuele tussentijdse extra aflossing af.

Natuurlijk hoop je dat het niet gebeurt, maar je kunt ook een boete in rekening brengen als er niet (tijdig) wordt afgelost. Deze tekst kun je verwijderen. In ons voorbeeld staat duidelijk aangegeven welke passages wel en niet verplicht zijn.

Onze Leningsovereenkomst Familie is ook verkrijgbaar in het Engels.

Wat moet je zelf invullen

Vul een marktconforme rente in, zodat je geen problemen met de Belastingdienst krijgt. Na ondertekening is er sprake van een rechtsgeldige leningsovereenkomst familie.

Lees ook ons artikel: “Wat is een redelijke rente bij lening aan familie of vrienden?“.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Bedrag;
 • Doel;
 • Rente;
 • Wijze van aflossing;
 • Duur;
 • Oversluiten van de lening;
 • Betaling;
 • Afsluitprovisie (optioneel);
 • Boete (optioneel).

Onze leningsovereenkomsten bevatten een glijclausule. Als je geen afsluitprovisie of boete bij te laat betalen in rekening wilt brengen, kun je artikel 9 en 10 verwijderen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij een geldlening is een rechtsgeldige leningsovereenkomst familie van belang. Daarin moet het bedrag duidelijk zijn omschreven. Ook de periode waarover het geld geleend wordt, terugbetaling in termijnen en natuurlijk de rente. Je vult ook het doel in, zoals “financiering verbouwing eigen woning” of “startkapitaal oprichten bedrijf“.

Deze leningsovereenkomst familie wordt vaak gebruikt binnen het gezin. Bij een geldlening aan kinderen kun je eenvoudig jaarlijks een deel van de schuld belastingvrij kwijtschelden. Wil je dat de lening fiscaal het karakter heeft van een familiehypotheek? Dan moet je ook een positieve-negatieve hypotheekverklaring toevoegen.

Leningen waarbij de bank niet betrokken is, heten in juridisch jargon onderhandse lening. Op onze website vind je specifieke modellen voor leningen aan werknemers, tussen bedrijven of met je eigen BV. Bekijk het volledige overzicht.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

5 pagina's

Reviews

4 beoordelingen voor Leningsovereenkomst Familie

 1. Lotte de Haan

  Toen ik vragen had, heb ik gebeld. Ik werd vriendelijk te woord gestaan en ben goed geholpen bij het maken van de juiste keuze voor een onderhandse lening.

 2. E. Bethke

  Degelijke leningsovereenkomst met een goed voorbeeld van een aflossingstabel. De kaders met toelichting maken dat je het redelijk snel in kunt vullen. Hartelijk dank.

 3. John Eggenhuizen

  Snel gevonden op internet. Eenvoudig en begrijpelijke taal.

 4. Pieter Dijker

  Helder en duidelijk contract.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...