Consumentenrecht

Bedenktijd bij online aanbiedingen?

Geldt bedenktijd ook voor aanbiedingen en afgeprijsde artikelen online?

Ja bij online aankopen heb je altijd recht op bedenktijd van twee weken. Het maakt niet uit of het product de gewone prijs had of in de aanbieding was.

De bedenktijd bij online aanbiedingen

In de winkel is het vaak niet mogelijk om spullen die in de aanbieding of opruiming zijn te ruilen. Maar bij online aankopen via een webwinkel heb je als consument recht op een bedenktijd van minimaal 14 dagen. Binnen die tijd mag je het ontvangen product zonder reden terugsturen.

Aanbiedingen op internet

Ook bij aanbiedingen heb je recht op die bedenktijd van minimaal 14 dagen. Het maakt voor de wet niet uit hoe het product door de verkoper is afgeprijsd. Als de verkoper verwijst naar de algemene voorwaarden dan kan je tegenwerpen dat je altijd recht hebt op minimaal 14 dagen bedenktijd bij online aankopen. Bij het retourneren en inroepen van de bedenktijd geef je aan dat je de algemene voorwaarden vernietigt.

Retourkosten en berekeningen

De verkoper kan de retourkosten voor zijn rekening nemen, maar is daartoe niet verplicht. Het moet dan wel gaan om een zogeheten consumentenkoop.
Er zijn ook andere uitzonderingen op het recht op bedenktijd. De berekening van die 14 dagen bedenktijd leggen we je graag uit.

Geschillencommissie of rechter

Logo Geschillencommissie

Als jullie er samen niet uitkomen, kan je overwegen om naar de Geschillencommissie te stappen waarbij de verkoper is aangesloten. Op de website van de verkoper of in de algemene voorwaarden vind je of de verkoper is aangesloten. Er zijn verschillende geschillencommissies. Dus kijk even waar je moet zijn.

De geschillencommissie beoordeelt jouw eis tot prijsvermindering en doet een uitspraak waaraan jullie beiden zich moeten houden. Er zijn voor verschillende branches aparte geschillencommissies. Die kan je terugvinden op de website van de Geschillencommissie.

Terug naar overzicht