Huurrecht

Wanneer mag een verhuurder de huur opzeggen?

De verhuurder mag de huur opzeggen in een aantal met name in de wet genoemde omstandigheden. Dat is o.a. bij het niet betalen van de huur. In dit artikel vind je een overzicht van bijzondere opzeggingsgronden.

Huur opzeggen door verhuurder

Een particuliere of zakelijke verhuurder mag een lopende huurovereenkomst niet zomaar opzeggen. Dat mag alleen in bijzondere gevallen, bijv. wanneer een huurder failliet gaat. In de huurovereenkomst mogen hierover geen afwijkende afspraken worden gemaakt.

Als de verhuurder opzegt zonder dat er sprake is van een wettelijke opzeggingsgrond, loopt het huurcontract gewoon door. Die opzegging is dan namelijk niet geldig. Voor de huurder gelden soepelere regels.

Meest voorkomende opzeggingsgronden huur

De huur opzeggen mag in de volgende gevallen:

  • Slecht huurderschap (zoals betalingsachterstand of overlast).
  • Als de verhuurder de ruimte zelf dringend nodig heeft of vanwege sloop of renovatie. In dat geval moet een verhuiskostenvergoeding worden betaald. Ook moet de huurder vervangende woonruimte aanbieden.
  • Als de huurder niet instemt met een redelijk aanbod tot een nieuwe huurovereenkomst.
  • Als de verhuurder een gebouw wil neerzetten (waar de woning staat) dat past in het bestemmingsplan, waardoor de huur moet worden beëindigd.

Deze opzeggingsgronden gelden bijv. voor een huurovereenkomst woning. Voor de wijze waarop de huur moet worden opgezegd en de termijnen die daarbij gelden hebben we een aparte handleiding. Op onze website vind je ook een modelbrief opzeggen huur woonruimte door verhuurder.

Hospitaregeling en tijdelijk verhuren

Bij verhuur van een kamer voor bepaalde tijd, waarbij de verhuurder zelf ook in de woning woont (hospita), mag gedurende de eerste negen maanden van de overeenkomst het huurcontract worden opgezegd met een opzegtermijn van 3 maanden. Dan hoeft er geen opzeggingsgrond te zijn.

Als de woning of kamer tijdelijk wordt verhuurd (op basis van een contract dat is gesloten op of na 1 juli 2016) eindigt de huurovereenkomst na verloop van de huurtermijn en is opzegging niet nodig. Dat geldt ook voor tijdelijke verhuur van woningen in het algemeen, bijv. bij verhuur via de Leegstandswet.