Brief aan Huurder Opzeggen Woonruimte

Voorbeeld incl. toelichting voor verhuurders

 2,00 excl. btw

Modelbrief om de huur van een woning op te zeggen door de verhuurder. Daar gelden regels voor, want iemand uit zijn woning zetten heeft vergaande gevolgen. Deze brief bevat een toelichting waarin je kunt lezen wat je wel en niet moet invullen. Gebruik dit model om fouten te voorkomen.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Huur opzeggen woonruimte

Een huurder heeft een sterke huurbescherming, maar als verhuurder kun je om bepaalde redenen de huur opzeggen. Een reden is bijvoorbeeld als de huurder zich niet goed gedraagt. Slecht huurderschap noemt men dat. Dit kan zijn door een enorme huurachterstand of door wangedrag. Ook kan het zijn dat je de woning nodig hebt om te renoveren of te slopen.

Met deze brief kondig je het einde van de huurovereenkomst woonruimte aan. Je vraagt de huurder om hiermee akkoord te gaan. Dat zal vaak niet het geval zijn. Daarom kondig je in de brief al aan dat je gaat ontbinden via de kantonrechter.

Wat moet je zelf invullen

Alle gegevens van de huurder en het gehuurde moet je invullen. Zelf moet je kort de reden van de opzegging aangeven. In de toelichting die je bij de brief opzeggen woonruimte ontvangt, lees je wat je nog meer kan en moet opnemen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Gehuurde;
  • Grond van de opzegging;
  • Termijn waartegen je opzegt;
  • Aankondiging gang naar kantonrechter.

Context

De brief is een eerste stap in het juridische proces om een huurder uit de huurwoning te krijgen. Je moet zelf inschatten wat zal werken. Dat heeft ook te maken met de grond waarop je opzegt. Bij een wanbetaler is dat anders dan bij opzegging voor eigen gebruik. In dat laatste geval kan een verhuisvergoeding of wellicht een vervangende woning uitkomst bieden.

Wanneer mag je de brief opzeggen woonruimte gebruiken?

Er is een beperkt aantal gronden om de huur van een woning op te zeggen. Een forse huurachterstand is zeker een reden. Je kunt ook constateren dat een huurder tegen de wet handelt, bijv. door een wietplantage in huis te hebben. In dat geval handelt de huurder in strijd met goed huurderschap. Je moet altijd eerst opzeggen per brief en dan vermoedelijk naar de kantonrechter.

Lees voor meer informatie ook ons artikel: wanneer mag een verhuurder opzeggen?

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brief aan Huurder Opzeggen Woonruimte” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...