Achtergestelde Leningsovereenkomst

Geld in startende onderneming investeren

 25,00 excl. btw

(2 klantbeoordelingen)

Een startup wil investeren en heeft geld nodig. Met een achtergestelde lening kan de ondernemer nog steeds krediet bij een bank of leveranciers krijgen. Bij faillissement maken andere schuldeisers eerst aanspraak op hun geld. Je loopt dus een hoger risico, maar kunt een hogere rente vragen.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Achtergestelde lening

Met deze achtergestelde leningsovereenkomst investeer je met een hoog risico. Het bedrag mag alleen voor een afgesproken doel worden gebruikt. In juridische termen: om vermogensbestanddelen te financieren die behoren tot het (fiscaal) verplichte ondernemingsvermogen. De kredietnemer is een natuurlijk persoon.

Wat moet je zelf invullen

Vul de geldsom, rente en termijnen in. Neem alle gegevens over de aard van de onderneming, zoals naam- en adresgegevens op. Sommige onderwerpen kun je schrappen, zoals een boete of afsluitprovisie.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Omschrijving partijen conform fiscale vereisten;
  • Bedrag en rente;
  • Voorwaarden;
  • Aflossing.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Je wilt geld lenen aan een particulier die een onderneming start. Als je een gewone lening verstrekt, dan kan die ondernemer vaak geen krediet meer bij leveranciers of kredietverstrekkers krijgen. Daarom verstrek je een achtergestelde geldlening.

Vroeger was er een fiscale stimulans die Tante Agaathregeling werd genoemd, naar de zogenaamde rijke tante. Geld lenen binnen de familie is nog steeds één van de meest voorkomende manieren om een startend bedrijf te financieren.

Wat is achtergesteld

Achtergesteld betekent dat de kredietverstrekker de tweede in rij is. Bij een gewone lening krijgt iedereen een evenredig deel. Bij een achtergestelde lening werkt dat anders. De achtergestelde wordt namelijk pas afgelost als alle andere schuldeisers zijn betaald.

Een achtergestelde lening is daarmee een tussenvorm tussen vreemd kapitaal en eigen vermogen. Iedere vordering kun je trouwens achterstellen. Denk bijv. aan een factuur, leverancier of optie. In alle gevallen moet je dat vooraf schriftelijk vastleggen.

Specificaties

Bestand Word-document
Soort Overeenkomst
Taal / Language Nederlands
Doelgroep Zakelijk
Aantal 4 pagina's

Reviews

2 beoordelingen voor Achtergestelde Leningsovereenkomst

  1. Marsha D.

    Leveren precies wat ze beloven. Veel tijd en kosten gescheeld.

  2. Rieuwert Verberne

    Professioneel en eenvoudig in te vullen. Alle staat goed vermeld in het document.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...