Pandakte

 15,00 excl. btw

Akte waarbij de pandgever roerende zaken, toekomstige vorderingen, aandelen of andere zaken in pand geeft. Met deze pandakte heeft de pandhouder een sterke positie. Je hebt de keuze uit 13 modellen. Let op: een akte moet altijd worden voorzien van algemene voorwaarden die je apart bij ons kunt bestellen.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

Pandakte Voorbeeld

Met een pandakte verplicht de pandgever zich tegenover de kredietverstrekker roerende zaken of andere objecten te verpanden. De verstrekker van het krediet, de pandhouder heeft een extra zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt.

Deze verpanding is tot zekerheid voor de nakoming van zijn verplichtingen als kredietnemer. Als je deze akte sluit is er dus ook al een overeenkomst van geldlening. De goederen of andere verpande objecten blijven in gebruik bij de pandgever. Objecten die worden verkocht moeten ook weer vervangen. Zo kan de pandgever de waarde van het onderpand niet verlagen.

Wat moet je zelf invullen

Je moet een lijst met opstellen, zodat duidelijk is wat er onder de verpanding valt.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Opstellen lijst;
  • Verplichting tot verzekering;
  • Recht van de pandnemer bij schade;
  • Bevoegdheid om de objecten in pand te geven.

Context

Verpanding is een zekerheidsrecht. Je leent geld uit aan een partij. Als die partij zijn verplichtingen uit de lening niet nakomt gebruik je het pandrecht. Bij een pandrecht ben jij namelijk eigenaar van de objecten die de pandgever in bezit heeft. Zodra jij jouw recht inroept zijn die spullen van jou. Dit is natuurlijk een zeer sterk recht bij een faillissement. Zodra dat zich voordoet zijn alle spullen van enige waarde van jou, de kredietverstrekker.

Op al onze aktes zijn algemene voorwaarden van toepassing. Je moet dus ook de algemene voorwaarden van verpanding afnemen als je die zelf nog niet hebt. Er moeten voor een geldige pandovereenkomst dus minimaal twee overeenkomsten getekend worden, namelijk één van bovenstaande aktes en de algemene voorwaarden.

Vervolgens heb je de keuze:

Heb je vaker een pandakte nodig? Dan kun je tegen een voordelig tarief het Verpanding Compleet Pakket bestellen.

Wanneer gebruik je pandakte?

Je kan kiezen wat je wil verpanden. Bij bedrijven met waardevolle roerende zaken, debiteuren of waardepapieren kan je specifiek de verpanding kiezen. Immers de waarde van goederen of toekomstige vorderingen zijn makkelijk te verzilveren. Daar staat tegenover dat tweedehands spullen meestal niet hetzelfde opleveren als de aanschafwaarde.

Wat is een pandakte?

Een pandakte of akte van verpanding is een schriftelijke overeenkomst waarin een pandgever met een pandhouder overeenkomt dat de pandgever een pandrecht vestigt op zijn of haar goederen. Ook staat er in waarvoor de pandgever het pandrecht als zekerheid vestigt. Dat is meestal tot zekerheid van terugbetaling van een door de pandhouder aan de pandgever verstrekte lening. Als de lening niet volgens afspraak wordt afgelost, dienen de goederen als onderpand. Denk bijvoorbeeld aan een duur horloge, meubels, maar ook een belastingteruggave of openstaande vorderingen kunnen worden verpand.

Voor een rechtsgeldig stil pandrecht en pandrecht op vorderingen heb je altijd een pandakte nodig. Daarnaast moet je een onderhandse pandakte of een kopie daarvan registeren bij de Belastingdienst. Lees ook dit artikel voor meer uitleg.

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier, Zakelijk

Aantal

3 pagina's

Reviews

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Wees de eerste om “Pandakte” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...