Bewaarneming
Een bewaarnemingsovereenkomst gebruik je om tegen betaling goederen van iemand anders op te slaan. Vaak wordt ook over een stallingsovereenkomst gesproken. Denk aan de opslag of het stallen van:
- Auto’s, caravans, boten etc.;
- Inboedel van particulieren;
- Voorraden van bedrijven;
- Geluidsapparatuur van een band;
- Bouwmateriaal van een aannemer.
In dit contract staat vast wie de eigenaar van de goederen is en wie de verantwoordelijkheid neemt bij schade of diefstal. Het is ook duidelijk dat er geen sprake is van een huurovereenkomst. Verder staan er afspraken in over betaling en het afhalen of teruggeven van de goederen.
Wat moet je zelf invullen
Je vult zelf de namen van de bewaargever en -nemer in. De bewaarnemer is degene die opslaat en de bewaargever is degene die afgeeft. Verder vul je de ingangsdatum, duur, vergoeding en betaalgegevens in.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Vergoeding en betaling;
- Duur;
- Rechten en plichten;
- Aansprakelijkheid bij schade.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij de tijdelijke opslag van goederen staat de eigenaar van de opslag of stalling juridisch behoorlijk sterk. Indien er niet betaald wordt hoeft hij de goederen niet af te geven. In deze bewaarnemingsovereenkomst staat ook dat als niet binnen de afgesproken termijn wordt afgehaald, de bewaarnemer het recht heeft om de spullen te verplaatsen of te verkopen. Let op: je hebt een consignatieovereenkomst nodig als de bewaring als doel heeft om te verkopen.
Brenda Schotanus –
Zowel de Nederlandse als het Engelse contract kan ik aan iedereen die vaker goederen van derden in opslag neemt aanbevelen.
Scholto Bos –
Hartelijk bedankt voor je aanbeveling, Brenda!
J. Oudhuis –
Ik ben zeer tevreden over jullie overeenkomst. Ook omdat je het voor een eenmalig bedrag voor een onbeperkt aantal stallers mag gebruiken. Dat is nog eens waar voor je geld. Hartelijk dank.