Woo-verzoek (voorheen WOB)

Verzoek om informatie aan een overheidsinstantie

 0,00 excl. btw

(2 reviews)

Voorbeeldbrief voor een Woo-verzoek in het kader van de Wet Open Overheid. Hiermee kun je een verzoek indienen tot het afgeven van (beleids)documenten door een gemeente, ministerie of een andere overheidsinstelling. Ons model geeft een goede basis om jouw vraag in te dienen.

Slim en snel geregeld.

Gratis Woo-verzoek (voorheen WOB). Vul je e-mailadres in en download dit word-bestand.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Betaalmethodes

Woo-verzoek

Je wilt een beroep doen op de Wet Open Overheid, de Woo. Op grond van deze wet heb je recht op inzage in overheidsdocumenten. Dit is een voorbeeldbrief aan een overheidsinstantie. Deze brief bevat een verzoek tot afgifte van beleidsdocumenten en andere aan het overheidsbeleid gerelateerde informatie.

Je moet ook goed uitzoeken waar je het Woo-verzoek moet indienen. Veel gemeenten, ministeries, provincies hebben een aparte Woo-functionaris.

Wat moet je zelf invullen

Je moet zelf aangeven waarom je om de documenten verzoekt. Indien mogelijk geef je aan welke stukken je (ongeveer) wenst te ontvangen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Reden van verzoek;
 • Documenten die je wilt ontvangen;
 • Verzoek om op de hoogte te worden gehouden;
 • Termijn van reactie.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Op grond van de Wet Open Overheid kunnen burgers, bedrijven en andere belanghebbenden documenten bij de overheid opvragen. Deze documenten kun je nodig hebben voor inspraak of bezwaar en beroep tegen bepaalde beslissingen. Ook journalisten maken hier vaak gebruik van.

Alle overheidsinstanties vallen onder deze wet. Er is bepaald dat onder documenten alle schriftelijke informatie moet worden verstaan. Dat wil zeggen ook berichten in de e-mail, formulieren en zelfs WhatsApp. Slechts een enkele keer komen zij onder een Woo-verzoek uit.

Er is een beperkte lijst met redenen waarom een overheidsinstelling een document niet af zou hoeven te geven. Het uitgangspunt is openbaarheid en geheimhouding moet onderbouwd worden. De stukken die je ontvangt zijn meestal bewerkt. Dat wil zeggen dat alle persoonlijke informatie eruit is gelakt. In de praktijk worden passages met dikke zwarte strepen onleesbaar zijn gemaakt.

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier, Zakelijk

Aantal

1 pagina

Reviews

2 reviews voor Woo-verzoek (voorheen WOB)

 1. Vishwanand Winston

  Leuke dienstverlening.

 2. Natassa Vassiliou

  Hartstikke fijn voor de luie schrijver! Bedankt.

  • Scholto Bos

   Haha, jazeker! Als je tips hebt horen we dat graag. Dan kunnen we meer luie mensen helpen;-)

Een review toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vaak samen gekocht met...