Weblog

Koper klaagt over kilometerstand?

“Onjuiste kilometerstand bij een tweedehands auto of motor, wat nu?” De koper heeft recht op een gedeeltelijke ontbinding van de koop, dus in de praktijk op terugbetaling van een deel van de koopprijs. Hoeveel dat is hangt van de omstandigheden af, de mate van afwijking, de verwachting van de koper en de kennis van partijen.

De kilometerstand van auto of motor klopt niet

Een belangrijk kenmerk van een tweedehands auto of motor is de kilometerstand, want die heeft veel invloed op de koopprijs. Die zet in de koopovereenkomst auto of koopovereenkomst motor. Hier staan alle belangrijke zaken in, zodat je er zeker van kunt zijn dat de overeenkomst volledig is.

Het kan voorkomen dat de kilometerstand achteraf onjuist blijkt te zijn, omdat die is teruggedraaid (tellerfraude). Wat is jullie positie, zowel van de koper als verkoper, ook al wist de mogelijk verkoper niet van de teruggedraaide kilometerstand?

Kilometerstand onjuist

Het uitgangspunt is dat een koper mag afgaan op de opgegeven en af te lezen kilometerstand. Hierop kan je uiteraard uitzonderingen bedenken. Bijv. bij extreem lage kilometerstanden in vergelijking met het bouwjaar en conditie. Meestal kan je ook als ondeskundige koper goed inschatten of een kilometerstand min of meer klopt.

Kopers hebben ook een onderzoeksplicht. Je moet dus zelf enig onderzoek doen naar de kilometerstand en andere eigenschappen voordat je de auto koopt. Kopers kunnen de auto en kilometerstand vooraf professioneel laten checken door een erkend keuringsbedrijf die een aankoopkeuring zal doen. Op de website van de RDW staat meer informatie over de tellerstand en hoe die kan worden gecontroleerd.

Mededelingsplicht verkoper

In voor de hand liggende gevallen komt een verkeerde kilometerstand voor rekening van de onwetende koper. Je hebt als verkoper echter ook een verplichting aan de koper om essentiële informatie over de auto te geven. Dat is informatie die de koper in ieder geval moet hebben voordat hij of zij de auto koopt. Hierdoor heb je als verkoper dan ook de plicht om aan de koper te vertellen of je twijfelde over de juistheid van de kilometerstand of als je wist dat de kilometerstand niet klopte.

Je mag geen informatie achterhouden als daardoor de koper de auto niet zou hebben gekocht, als hij of zij die informatie wel had vóór de koop.

Ongedaan maken koop auto of motor

Als de verkoper de gegevens over de onjuistheid van de kilometerstand niet geeft, dan heeft de koper recht op gedeeltelijke ontbinding. Dat betekent dat de verkoper de koper achteraf een prijsvermindering moet geven. In ernstige gevallen mag de koper zelfs de gehele overeenkomst ontbinden en dus het hele bedrag terugkrijgen. Voor kopers hebben wij hiervoor een ontbindingsbrief.