Familierecht

Samenwonen en uit elkaar gaan, wat te regelen?

Hoe stop je een samenlevingsovereenkomst?

Je moet de samenleving opzeggen, of dat nou was op basis van een schriftelijke samenlevingsovereenkomst, of zonder contract. Ook dat uit elkaar gaan moet je als het kan vastleggen. Hebben jullie kinderen, dan ben je dat zelfs wettelijk verplicht. Op de site staat een voorbeeldbrief waarmee je de samenleving formeel kan stoppen.

We wonen samen, maar we willen uit elkaar gaan. Wat moeten we dan regelen?
Voor samenwoners geldt een andere regeling dan voor gehuwden en geregistreerd partners. Je bent dus niet verplicht om naar de rechter te gaan of een advocaat in te schakelen. Maar ook dan moet je bij het uit elkaar gaan duidelijke afspraken met elkaar maken om conflicten in de toekomst te voorkomen. Deze afspraken kan je meestal ook vinden de samenlevingsovereenkomst (samenlevingscontract) of kan je bij het uit elkaar gaan nog afspreken. Er is geen sprake van alimentatie voor de partner.
Als er minderjarige kinderen zijn dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Belangrijke zaken die je moet regelen zijn het gezag en de kinderalimentatie.

We hebben een samenlevingsovereenkomst

In jullie samenlevingsovereenkomst staan meestal al bepalingen over de verdeling van geld, schulden, woning, auto en vergelijkbare zaken bij beëindiging van de samenleving. Bij het uit elkaar gaan hoef je daarom niet bijzonder veel te regelen, omdat afspraken daarover al zijn vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst. Die afspraken voeren jullie bij het uit elkaar gaan dan uit.

We hebben geen samenlevingsovereenkomst

Zonder samenlevingsovereenkomst moet je nu de afspraken maken. Je moet die overeenkomst op papier zetten. Je verdeelt alle zaken zoals jullie dat samen overeenkomen. Er zijn geen wettelijke regels. Denk ook aan de zaken die nog niet helder zijn, mogelijke schulden die nog afgelost moeten worden.

Wanneer zijn we uit elkaar?

Het is wel belangrijk om duidelijk vast te stellen wanneer de samenleving staakt en de samenlevingsovereenkomst tussen jullie stopt. Je kunt hiervoor gebruikmaken van onze gratis voorbeeldbrief om de samenlevingsovereenkomst op te zeggen.

doehetzelfnotaris

Het is altijd verstandig om afspraken vooraf schriftelijk vast te leggen, dan is voor jullie beiden duidelijk wanneer er moet worden overgegaan tot verdeling. Je kan eenvoudig, goedkoop en snel een samenlevingsovereenkomst maken op DoeHetZelfNotaris.nl

Terug naar overzicht