Brief aan Werkgever Zwangerschapsverlof

Verzoek om zwangerschaps- en bevallingsverlof

 0,00 excl. btw

(1 klantbeoordeling)

Je bent zwanger en wilt gebruik maken van het zwangerschapsverlof. Dat is een wettelijk recht. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van je dagloon. Deze brief stuur je naar jouw werkgever en daarin geef je aan wanneer je dit verlof wilt opnemen.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Slim en snel geregeld.

Gratis Brief aan Werkgever Zwangerschapsverlof. Vul je e-mailadres in en download dit word-bestand.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je hebt als zwangere werknemer een wettelijk recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je kunt zelf kiezen hoe lang voor de uitgerekende dag je verlof wilt opnemen. Dit kan vanaf 10 weken voor de uitrekendatum. Naast het wettelijk zwangerschapsverlof kan er per CAO of bedrijf een gunstiger regeling zijn afgesproken.

Wat moet je zelf invullen

In deze brief vul je in welke keuze je hebt gemaakt ten aanzien van het ingaan van het verlof. Je geeft ook informatie over de uitgerekende datum.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Aanvraag zwangerschapsverlof;
  • Datum vermoedelijke bevalling.

Je kunt als bijlage een kopie zwangerschapsverklaring toevoegen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Deze voorbeeldbrief gebruik je om afspraken met je werkgever te maken. Daarin geef je aan wat de data zijn. Je hebt trouwens ook het recht om korter te gaan werken. Doe dit in overleg met je werkgever, zodat die de tijd heeft om vervanging voor jou te regelen. Uitgebreide informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof kun je op deze pagina van de Rijksoverheid vinden.

Wat is zwangerschapsverlof

In Nederland heb je het wettelijk recht op betaald zwangerschapsverlof. Dit is het verlof dat vooraf gaat aan de bevalling. Je hebt ook recht op bevallingsverlof. Dat is het verlof dat start na de bevalling. In totaal is de periode 16 weken. Je spreekt met je werkgever af hoeveel weken voor de uitrekendatum het verlof ingaat.

Zowel voor als na de bevalling heb je recht op doorbetaling van 100% van het dagloon. Dit recht is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Wat is geboorteverlof

De partner van de zwangere werknemer heeft na de bevalling recht op 1 week geboorteverlof. Dit wordt 100% betaald door de werkgever van de partner en gaat niet af van de vakantiedagen. Er wordt ook wel gesproken over partner- of vaderschapsverlof. Dat komt op hetzelfde neer.

Geboorteverlof moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. Daarna kun je 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hierbij krijg je 70% van het dagloon. Tot slot kun je eventueel nog ouderschapsverlof aanvragen. Dat is in principe onbetaald, tenzij je werkgever bereid is een bijdrage te doen.

Opzegverbod zwangerschap

Het arbeidsrecht kent diverse ontslagverboden. Zo is het verboden om een medewerker tijdens zwangerschap of direct erna te ontslaan. Dit opzegverbod geldt:

  • Gedurende de zwangerschap;
  • Gedurende het zwangerschapsverlof en tot zes weken erna;
  • Als je arbeidsongeschikt bent door de zwangerschap.

Deze voorwaarden gelden als je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt. Het opzegverbod geldt niet als je een tijdelijk contract hebt dat op de einddatum stopt. Dat je op dat moment zwanger bent, maakt niet uit. Je werkgever heeft dan wel tijdig moeten laten weten dat hij je contract niet verlengd.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

Aantal

1 pagina

Reviews

1 beoordeling voor Brief aan Werkgever Zwangerschapsverlof

  1. Ivy Peters

    Fijne gratis brief en duidelijke uitleg op deze website.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...