Koopovereenkomst bedrijfspand
Voorlopige koopovereenkomst van een bedrijfsmatig onroerend goed. Denk daarbij aan een loods, kantoor of bedrijfsruimte. De overeenkomst kan ook gebruikt worden voor de koop van een bedrijfspand voor eigen gebruik. De overeenkomst is ook geschikt voor verhuurde objecten.
Wat moet je zelf invullen in deze overeenkomst
Alle feitelijke gegevens moet je zelf opnemen, zoals die van partijen en van het bedrijfsonroerend goed. Ook natuurlijk de feitelijke gegevens van de overeenkomst die specifiek zijn, zoals prijs, leverdatum en eventuele garanties.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- kosten;
- rechten en overdrachtsbelasting;
- waarborgsom;
- staat van de onroerende zaak;
- gebruik;
- feitelijke levering;
- roerende zaken;
- overdracht aanspraken;
- risico-overgang;
- beschadiging door overmacht.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie: Bij de koop van onroerend goed zijn er altijd twee stappen. De eerste stap is het sluiten van de overeenkomst tot koop van een bedrijfsonroerend goed. De tweede stap is het leveren bij een notaris op basis van die koopovereenkomst. De eerste stap kan je zetten zonder notaris. Voor de tweede is de notaris verplicht. Die schrijft de transportakte in bij het kadaster. Tussen het koopcontract en de leveringsaktes zit meestal niet erg veel verschil. Het kan zijn dat de notaris nog bepaalde feitelijke gegevens heeft aangevuld, zoals de juiste kadasternummers en dergelijke. De basis van de overeenkomst ligt echter tussen partijen vast. Die leg je vast in deze koopovereenkomst.