Dwaling is de situatie dat iemand een overeenkomst is aangegaan onder valse voorwendselen. De andere partij heeft zaken zodanig anders voorgesteld dat je de overeenkomst niet was aangegaan als je de waarheid had gekend.
De wettelijke basis is artikel 228 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (art. 6:228 BW)
Voorbeeld
Je koopt een auto. Pas na de koop kom je erachter dat de kilometerstand flink is teruggedraaid. Als je wist van de juiste kilometerstand had je de auto nooit gekocht. Je hebt dus gedwaald. Dan is de koop vernietigbaar op grond van dwaling. De koop blijft echter geldig totdat je die vernietigt met een verklaring of een procedure bij de rechter. Pas bij vernietiging heeft de koop vanaf dat moment nooit bestaan. Wat moet er na de vernietiging gebeuren? De verkoper moet jou de koopprijs terugbetalen en jij moet de auto teruggeven aan de verkoper. Dat is de terugwerkende kracht van vernietiging.
Je kan meer lezen over dwaling in Wikipedia
Brief Vernietiging Overeenkomst Wegens Dwaling
Een overeenkomst aangegaan onder valse voorwendselen kan je vernietigen wegens dwaling. Had je geweten wat je nu weet dan had je de overeenkomst nooit gesloten. De andere partij wist dat wel en heeft je dus bewust die informatie onthouden. Gebruik deze brief om een beroep te doen op dwaling.