Gebruik van Kappersstoel in Kapsalon

Tijdelijk een stoel door een zelfstandige kapper laten gebruiken

 25,00 excl. btw

(2 klantbeoordelingen)

Binnen een kapsalon werken vaak verschillende kappers die als zzp’er aan de slag zijn. In deze overeenkomst maak je afspraken tussen de eigenaar van de kapperszaak en een zelfstandige kapper. Je kunt ook de Engelse vertaling van dit contract downloaden.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Kappersstoel

In veel kapperszaken staan zelfstandige kappers. Iedere kapper is dus zzp’er. Zij “huren” een kappersstoel in de kapperszaak. Juridisch gezien gaat het hier niet om huur, maar om gebruik. Daarbij is naast de stoel een reeks diensten inbegrepen. Het is belangrijk dat er geen huur ontstaat en geen arbeidsovereenkomst tot stand komt. Dit contract omzeilt de juridische risico’s bij deze vorm van samenwerking.

Onze Gebruikersovereenkomst Kappersstoel is ook verkrijgbaar in het Engels.

Wat moet je zelf invullen

De overeenkomst is opgezet als een menu. Je kan de bolletjes dus aankruisen waarmee je aangeeft welke diensten er in het pakket zitten. Je kan dat natuurlijk ook in Word al verwerken. De vergoeding kan je zelf bepalen zoals naast een vast bedrag ook nog opteren voor een deel van de omzet.

Als de kapper een eigen sleutel of andere toegangscode tot de kapsalon wil geven, overweeg dan een aparte sleutelverklaring op te stellen.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Gebruik van kappersstoel, keuken, bergruimte etc.
 • Aanvullende diensten, zoals gebruik van afsprakensysteem, pinautomaat, muziek etc.
 • Schoonmaak en onderhoud;
 • Maandelijkse vergoeding en aanvullende kosten;
 • Aansprakelijkheid;
 • Opzegging.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De kapper die gebruik gaat maken van de stoel is een zelfstandige ondernemer. Je kan dan ook niet teveel beperkingen opleggen, dan ontstaat er een arbeidsovereenkomst. De kapper die de stoel huurt moet zich zelf verzekeren, in ieder geval WA.

De kapsalon levert een reeks diensten. Natuurlijk lever je als kapsalon basisbenodigdheden, zoals een stoel, wastafel, schoonmaken en onderhoud. Maar ook aanvullende zaken zoals bijvoorbeeld het gebruik van het boekingssysteem online, de muziek en de afdracht van de auteursrechten. Vergeet niet na te denken over zaken als welke merken producten de kapsalon voert en of je wil dat de kapper die ook gaat gebruiken. Dat geldt ook voor het feit dat jullie misschien zijn aangesloten bij een geschillencommissie (via de bond).

Wat is een kappersstoelovereenkomst?

De overeenkomst voor het verhuren van een kappersstoel is heel specifiek voor de kappersbranche. De overeenkomst regelt de vergoeding die de eigenaar van de zaak gaat ontvangen. Daarin zijn de belangrijkste aspecten opgenomen. Tegelijk voorkom je met de overeenkomst dat er een arbeidsovereenkomst ontstaat. Deze specifieke overeenkomst houdt die beide belangen goed in evenwicht.

Wanneer gebruik je de gebruikersovereenkomst kappersstoel?

De eigenaar van de kapperszaak wil geen personeel aannemen. De kapper die de stoel gaat gebruiken wil niet in dienst. Maar beiden willen wel gebruik maken van de diensten en de goodwill van de kapsalon. Je moet dus beiden bereid zijn om te werken met een relatief los verband. Zo kan de eigenaar van de kapperszaak geen dwingende opdracht geven. Dan zou een gezagsverhouding ontstaan. Dat is de kern van een arbeidsovereenkomst, die je juist niet wenst.

Specificaties

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

4 pagina's

Reviews

2 beoordelingen voor Gebruik van Kappersstoel in Kapsalon

 1. Merlerene

  Omdat ik al eerder problemen had met stoelverhuur zei een collegaatje dat ik beter een contract moest afspreken. Deze website kende ik nog niet. Het werkt simpel en ik maak me geen zorgen met deze contract.

 2. Nathalie Meijer

  Handig zelf invullen. Ik heb mijn dochter om hulp gevraagd, want ik ben niet handig met computer. Liefs Nathalie:-)

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...