Toestemming nevenwerkzaamheden
De werknemer heeft toestemming gevraagd om nevenwerkzaamheden uit te mogen oefenen. Je geeft als werkgever toestemming. Die is wel gebonden aan een aantal redelijk voor de hand liggende voorwaarden. Zoals dat dit werk niet tijdens de normale werktijd mag plaatsvinden. Ook verbind je een termijn aan de toestemming, zodat je de mogelijkheid hebt die te herzien. Deze toestemming biedt je een goede juridische positie.
Wat je zelf moet opnemen in de brief
Je moet verwijzen naar het verzoek van de werknemer, zowel naar de datum, als naar de aard van de gemelde werkzaamheden. In deze brief staat niets over wat er met de vergoeding moet gebeuren. Bij bepaalde organisaties moet een deel van de verdiensten afgedragen aan de werkgever. Dat is bijvoorbeeld bij de universiteiten met werkzaamheden en inkomsten uit lezingen.
Samenvatting
Bevat onder meer de volgende bepalingen:
- aard van de werkzaamheden;
- voorwaarde dat huidige werk er niet onder mag leiden;
- kosten en dergelijke voor eigen rekening;
- termijn waarvoor de toestemming geldt.
Concext
Je kan in een arbeidsovereenkomst een verbod opnemen voor nevenwerkzaamheden. Zo kan je voorkomen dat een werknemer erbij gaat klussen. Maar dat verbod kan niet absoluut zijn. Dat zou een beperking zijn van de grondrechten van die werknemer. Dat wil zeggen dat je wel kan verbieden als de werkzaamheden duidelijk concurrerend zijn of de naam en faam van je bedrijf schaden. Minimaal is er een meldplicht voor de werknemer. In het algemeen is aangenomen dat die plicht ook bestaat als dit niet nadrukkelijk in een arbeidsovereenkomst is opgenomen. Het valt onder goed werknemerschap dat de werknemer dit altijd meldt.
Reviews
Er zijn nog geen reviews.