Aansprakelijk stellen aannemer
Voorbeeldbrief waarmee je de opdrachtgever en zijn aannemer vooraf waarschuwt voor aansprakelijkheid. Het gaat om mogelijke schade. Bij geplande bouwwerkzaamheden is er immers altijd een kans dat er problemen ontstaan. Wat je doet is een waarschuwing geven.
Je schrijft: “als er schade ontstaat, dan zal ik je aansprakelijk stellen”. Hierdoor maan je tot extra voorzichtigheid. Deze aansprakelijkheidsstelling is dus een zekerheid vooraf.
Wat moet je zelf invullen
Vul de naam- en adresgegevens in. Verwijs ook naar de aannemingsovereenkomst, offerte en opdrachtbevestiging per mail.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Aansprakelijkheidstelling;
- Verzoek tot overleg;
- Verzoek tot opstellen schouwrapport.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Als er schade ontstaat door bouw- of graafwerkzaamheden in jouw buurt dan is de opdrachtgever in eerste instantie aansprakelijk. Je kunt natuurlijk ook de aannemer aansprakelijk stellen. Die voert de werkzaamheden uit en is in eerste instantie veroorzaker. Het is niet jouw zaak hoe de aannemer dit heeft geregeld met zijn opdrachtgever.
Met deze voorbeeldbrief leg je de verantwoordelijkheid direct daar waar je de meeste invloed hebt. Hierbij ga je uit van de wettelijke aansprakelijkheid. Voorbeelden van te verwachten werkzaamheden zijn:
- Aan het pand door een verhuurder;
- Bij de buren;
- Aan de weg of andere openbare zaak.
Dit is dus een aansprakelijkheidstelling terwijl er nog geen schade is.
Petrus Rozemuller –
Onze woningcorporatie laat aan huizen in onze wijk verbeteringen doorvoeren. De manier waarop de aannemer dit aanpakt is van dik hout zaagt men planken.
Ze zijn nog niet bij ons begonnen, maar het baart mij zorgen. Ik hoop dat deze brief voor enige zorgvuldigheid zorgt.