Akte van Cessie

Vordering(en) aan iemand anders overdragen

 15,00 excl. btw

(1 klantbeoordeling)

Je kunt kiezen uit een stille of openbare cessie. Naast ons model krijg je ook een mededelingsbrief aan de debiteur of, als je voor een stille cessie kiest, een registratieverzoek aan de Belastingdienst. Deze akte van cessie is geschikt voor één of meerdere vorderingen.

Let op: niet bedoeld voor (schade)verzekeringen, overlijden en loonbeslag.

Up-to-date voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Cessie van vordering

Met een akte van cessie draag je één of meerdere vorderingen aan iemand anders over. Feitelijk verkoop (of geef) je de vordering aan een ander, zodat die de schuldeiser wordt. Denk bijv. aan de overdracht van een lening of factuur.

Juridisch gezegd gaat de vordering over op een andere crediteur en moet de debiteur in het vervolg aan die ander betalen. Voor de debiteur heeft dit verder geen gevolgen.

Stil of openbaar

Bij een openbare cessie ben je verplicht om de debiteur op de hoogte te brengen. Pas na melding, is de akte van cessie rechtsgeldig. Dit staat in artikel 3:94 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Daarom ontvang je ook onze voorbeeldbrief mededeling cessie.

Een andere mogelijkheid is een stille cessie. De debiteur krijgt dan geen bericht, maar moet wel bij de Belastingdienst worden geregistreerd. Dat doe je hier. Na registratie is de akte rechtsgeldig. Dit staat in artikel 3:94 lid 3 BW.

Juridische term Betekenis
Cederen Overdragen
Cedent Verkoper
Cessionaris Koper
(Debitor) cessus Debiteur of schuldenaar

Wat moet je zelf invullen

Vul de naam, adresgegevens en het factuurnummer van de debiteur in. Daarnaast vul je de naam in van de partijen die de vordering overdragen. Die worden de cedent (overdrager) en cessionaris (verkrijger) genoemd.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Gegevens van de vordering(en);
  • Bevoegdheid om over te gaan tot cessie;
  • Verrekening van de vordering met schuld.

Context

De partij die de vordering verkoopt doet dat meestal om snel geld te ontvangen. In de verkoopprijs is het risico verdisconteerd dat er eventueel niet betaald zal worden. Nadat je dit contract hebt ondertekend heb je vervolgens de keuze:

  • Mededeling cessus (openbaar);
  • Registratie Belastingdienst (stil).

In een apart blogartikel hebben wij uitgelegd hoe dat werkt. Waar in het artikel sprake is van een pandakte, werkt het ook op die manier voor een akte van cessie.

Let op: een cessie van vordering moet je onderscheiden van pakketten van vorderingen, beter bekend onder de naam factoring.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

4 pagina's

Reviews

1 beoordeling voor Akte van Cessie

  1. Lars Nijhof

    Helder document met verschillende keuzeopties en toelichtingskaders.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Debiteuren Compleet Bundel
€ 25,00

Voor een facturatieproces heb je goede brieven nodig. Download onze bundel met 8 modelbrieven, zodat je het in één keer goed geregeld hebt.

Vaak samen gekocht...