Brief Inbreuk Portretrecht

 5,00 excl. btw

Jouw portret wordt tegen je wens gebruikt op een foto of in een film. Gebruik deze brief om dit te stoppen en om een schadevergoeding te vragen. Je hebt de keuze uit een sommatiebrief inbreuk portretrecht met een redelijk belang of financieel belang.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Schending portretrecht

Jouw portret wordt gebruikt op een foto, tekening, schilderij of in een film. Hier heb je geen toestemming voor gegeven. Je eist een schadevergoeding en vraagt om de schending van jouw recht te beëindigen. Je kunt je verzetten op grond van een redelijk of financieel belang.

Een redelijk belang is een typisch juridisch begrip en gaat vaak om de bescherming van privacy. Je staat naakt op een foto. Een ander voorbeeld is de context waarbinnen jouw portret is gepubliceerd. Jouw foto staat bijv. op een website van rechtsextremisten, terwijl jij daar niet mee geassocieerd wenst te worden.

Een redelijk belang kan ook een financieel belang zijn. Dat wil zeggen dat je onder normale omstandigheden geld had kunnen verdienen voor jouw portret. De tweede brief is dus voor BN’ers of fotomodellen die normaal gesproken geld verdienen met hun portret.

Wat moet je zelf invullen

Deze voorbeeldbrief helpt je bij het protesteren. Je moet zelf aangeven waar de foto/film is gepubliceerd. Ook moet je kort onderbouwen welk belang je hebt bij het verbieden van de publicatie en de schadevergoeding.

Samenvatting

De sommatiebrief inbreuk portretrecht bevat bepalingen over:

  • Vindplaats;
  • Omschrijving;
  • Stellen van geleden schade en hoogte;
  • Verzoek tot vergoeding van de schade.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Onder omstandigheden kun je je verzetten tegen het gebruik van jouw afbeelding. Dit noemen we portretrecht. Je moet een redelijk belang hebben om je te verzetten. Dat kan in ieder geval als je een financieel belang hebt, omdat je normaal geld ontvangt voor de afbeelding van jouw portret. Hierbij moet je denken aan fotomodellen of sporters die normaal geld ontvangen voor het gebruik van hun afbeelding.

Je kunt je, juist als publiek persoon, niet verzetten tegen het gebruik van een foto in de openbare ruimte. Denk aan foto’s bij een opening of gala. Dat is natuurlijk anders als die foto vervolgens in een reclame wordt gebruikt. Ben je een bekende Nederlander? Overweeg dan ook om je naam vast te leggen als een merk.

Wat is portretrecht

Portretrecht is onderdeel van het auteursrecht. Het is een specifiek recht van iemand die herkenbaar op foto’s of video is afgebeeld. Als je dat niet wil, heb je in veel gevallen het recht om je daartegen te verzetten. Je moet een belang hebben om je hierop te beroepen. Dat kan in de aard van het portret of een zakelijk belang hebben.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

1 pagina

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brief Inbreuk Portretrecht” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...