Brief Inbreuk Auteursrecht Fotograaf

Gebruik foto's (op internet) zonder toestemming

 5,00 excl. btw

(1 klantbeoordeling)

Jouw foto is zonder toestemming gepubliceerd. In deze modelbrief inbreuk auteursrecht fotograaf eis je alsnog vergoeding. Als professioneel fotograaf vul je het tarief in dat je normaal ook ontvangt. Dit juridisch degelijke voorbeeld is ook verkrijgbaar in het Engels.

Up-to-date: wet- en regelgeving 2024

Word-document

Direct in je e-mail

Download direct

Eenvoudig invullen

Veilig betalen

Omschrijving

Auteursrecht fotograaf

Je bent fotograaf. Zonder dat je het wist stonden er foto’s op bijv. het internet of in een tijdschrift. Daarom eis je alsnog een vergoeding. Het doet er niet toe of je professioneel of amateurfotograaf bent. Zonder toestemming mag een foto niet worden gebruikt.

Dit is een bijzondere vorm van een onrechtmatige daad. Het relatieve voordeel is dat je voor de schade direct aan kunt sluiten bij jouw gangbare prijzen. Let op: wij hebben een aparte brief inbreuk portretrecht voor als je gefotografeerd bent en tegen jouw wens ergens staat afgebeeld.

Wat moet je zelf invullen

Vul in waar je de foto hebt gevonden. Licht toe waarom je de vergoeding vraagt. Daarbij gebruik je jouw tarief eventueel verhoogd met een schadeloosstelling. Bij publicatie op een website kun je aangeven dat je per direct de foto laat verwijderen.

Als je amateurfotograaf bent, heb je waarschijnlijk geen standaardbedrag op papier of in je hoofd. In dat geval moet je uitzoeken wat er gemiddeld voor een dergelijke foto wordt gevraagd.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Omschrijving onrechtmatige publicatie;
  • Verwijzing auteursrecht fotograaf;
  • Te betalen bedrag binnen 14 dagen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
De publicatie van foto’s zonder instemming van een fotograaf (of persbureau) is onrechtmatig. Dat is een open deur, maar gebeurt de hele tijd. Vooral op internet(fora) vind je veel beeldmateriaal dat zonder toestemming is geplaatst, laat staan dat er een bronvermelding is. Als fotograaf heb je dan recht op een vergoeding.

Deze voorbeeldbrief is niet van toepassing als je helemaal niet wilt dat je foto in deze context wordt geplaatst. Dus als jouw foto op een website staat waar je niet mee geassocieerd wil worden, kun je het beste direct een jurist inschakelen. Zoek dan naar een advocaat die gespecialiseerd is in auteursrecht.

Tot slot: naast foto’s kunnen er natuurlijk ook teksten of grafisch ontwerpen tegen jouw wil in worden gebruikt. In dat geval kun je onze modelbrief inbreuk auteursrecht downloaden.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Brief

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Particulier

,

Zakelijk

Aantal

1 pagina

Reviews

1 beoordeling voor Brief Inbreuk Auteursrecht Fotograaf

  1. Nicole Rosier

    Helder geschreven voorbeeldbrief. Beter had ik het zelf niet kunnen verwoorden.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...