Bruikleenovereenkomst Auto

Veilig je auto uitlenen aan vrienden of (on)bekenden

 15,00 excl. btw

(3 klantbeoordelingen)

Wil je jouw auto delen met of uitlenen aan buren, vrienden of (on)bekenden? Net als bij verhuur, zijn ook hier risico’s aan verbonden. Hoe ga je bijv. om met verkeersboetes, ongelukken en schade? In deze bruikleenovereenkomst auto maak jullie duidelijke afspraken. Ook verkrijgbaar in het Engels.

Update: gecontroleerd voor wet- en regelgeving 2024.

Word-document

Eenvoudig invullen

Direct downloaden

Gelijk in je e-mail

Veilig betalen

Omschrijving

Bruikleenovereenkomst auto particulier

Met de komst van Snappcar hebben deelauto’s een grote vlucht genomen. Hoewel dit als “sharing” voelt, is er gewoon sprake van autohuur tussen twee particulieren. Je kunt jouw auto ook zonder deelplatform uitlenen. Met deze bruikleenovereenkomst auto kun je zonder vergoeding voor een bepaalde periode uitlenen of delen. De bruiklener betaalt geen huur, maar een vergoeding per gereden kilometer om de kosten te dekken.

Gelet op de waarde van een auto moet je dit goed vastleggen. Jullie maken o.a. afspraken over de looptijd en autoverzekering. Je hoeft dit model maar één keer te downloaden en mag het onbeperkt gebruiken.

Onze Bruikleenovereenkomst Auto is ook verkrijgbaar in het Engels.

Wat moet je zelf invullen

De gegevens over de lener, duur, auto en afspraken over de kosten.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Omschrijving auto;
 • Duur bruikleen;
 • Verdeling kosten, zoals brandstof, belasting, APK en onderhoud;
 • Verdeling risico, zoals schade en verlaging no-claim;
 • Verantwoordelijkheid boetes.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Delen van een auto is juridisch niet zo makkelijk als in de praktijk. De eigenaar moet zorgen voor de APK en wegenbelasting. Een belangrijk aspect is de autoverzekering. In principe dekt de verzekeraar het als er een andere bestuurder rijdt, maar als jij schade claimt kost dat wel je eigen risico. Na de claim moet je dan mogelijk (fors) meer premie betalen. Hoe willen jullie hiermee omgaan?

Als je geen all risk autoverzekering hebt komt de schade aan de eigen auto helemaal voor rekening van de eigenaar. In deze bruikleenovereenkomst auto leg je vast wie bepaalde kosten voor zijn rekening neemt als er iets mis gaat.

Wat is een bruikleenovereenkomst auto?

Bruikleen is altijd zonder tegenprestatie met uitzondering voor de variabele kosten, zoals brandstof. Een bruikleenovereenkomst regelt de verhouding tussen de eigenaar van de auto en de lener. Daarin staan afspraken over een eventuele kilometervergoeding, schade en verkeersboetes.

Wanneer gebruik je een bruikleenovereenkomst?

Er zijn veel opties waarom iemand in een auto rijdt die van jou is. Ook al ken je iemand nog zo goed, het is altijd verstandig om een contract op te stellen. Een auto is van degene op wiens naam het kentekenbewijs staat. Zonder aanvullende afspraken is dat degene die verantwoordelijk is voor betaling van belastingen, onderhoud, schade en verkeersboetes.

Is het je bedoeling de auto uit te lenen zonder vaste vergoeding? Ook dan moet je dat dus goed regelen. Zonder overeenkomst is niet duidelijk wat jullie afspraken zijn. Dat gaat goed, zolang alles goed gaat. Juist in de zeldzame gevallen dat het niet goed gaat, heb je afspraken nodig. Tot slot: Je kunt je auto ook verhuren met deze huurovereenkomst auto. Is het gebruik voor langere termijn? Dan is onze leaseovereenkomst auto meer geschikt.

Specificaties

Bestand Word-document
Soort Overeenkomst
Taal / Language Nederlands
Doelgroep Particulier , Zakelijk
Aantal 3 pagina's

Reviews

3 beoordelingen voor Bruikleenovereenkomst Auto

 1. Pim Meulenbelt

  Heel goed.

 2. P. Weyne

  Prima bruikleenovereenkomst met heldere afspraken over wie waar zorg voor moet dragen. Ook begrijpelijk voor mensen die geen juridische kennis hebben.

 3. Gerrit Krikke

  Schappelijke prijs. Ook fijn dat het direct wordt opgestuurd naar je mail.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...