Kwijtschelding Lening BV

Veilig een kapitaalinjectie door DGA kwijtschelden

 15,00 excl. btw

(3 klantbeoordelingen)

Je bent DGA en hebt een lening aan je BV verstrekt. Het lukt niet om die af te aflossen. Zowel privé als zakelijk is het verstandig om die kwijt te schelden. De Belastingdienst is kritisch en daarom moet je dit schriftelijk vastleggen. Daarvoor gebruik je deze overeenkomst.

Up-to-date: wet- en regelgeving 2024

Word-document

Direct in je e-mail

Download direct

Eenvoudig invullen

Veilig betalen

Omschrijving

Lening kwijtschelden DGA

Een BV heeft geld van zijn directeur-grootaandeelhouder (DGA) geleend. Dit kan een langlopende lening of een rekening-courant zijn. De BV heeft onvoldoende middelen. Ook is er geen zicht om binnen afzienbare termijn af te lossen. Daarom zie je af van andere mogelijkheden en ontbind je de schuld.

Je moet dit besluit rechtsgeldig onderbouwen, omdat de Belastingdienst het als een informele kapitaalinjectie kan aanmerken. Dat heeft fiscale consequenties voor zowel DGA als BV.

Wat moet je zelf invullen

Vul het openstaande bedrag, rente en reden in. Verwijs naar de oorspronkelijke afspraken, zoals ingangsdatum, rente en hoofdsom. Voeg bij voorkeur de oorspronkelijke overeenkomst als bijlage toe.

Stel een financiële onderbouwing op, zoals een balans of winst- en verliesrekening paraat, waaruit blijkt dat kwijtschelding gerechtvaardigd is.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

 • Omschrijving schuld;
 • Reden dat niet kan worden afgelost;
 • Kwijtschelding.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Door een schuld kwijt te schelden neemt de DGA zijn verlies. Fiscaal stond de lening bij de DGA als onderdeel van zijn vermogen, meestal in Box 3. Daarna is de lening voor de IB-heffing verdwenen. De vermogenspositie van de BV wordt beter, hetgeen in het belang van de DGA is.

Bij dit soort transacties kijkt de fiscus altijd mee. Het contract moet op zakelijke gronden gebaseerd zijn. Om kwijt te kunnen schelden is het daarom noodzakelijk dat er een leningovereenkomst DGA of rekening courant overeenkomst aan ten grondslag ligt. Laat je bij twijfel adviseren door je boekhouder of accountant.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Overeenkomst

Taal / Language

Nederlands

Doelgroep

Zakelijk

Aantal

2 pagina's

Bestemd voor

Besloten vennootschap

Reviews

3 beoordelingen voor Kwijtschelding Lening BV

 1. Damian C.

  Prettige website, goede modelcontracten.

 2. Mark Veld

  Nog even de helpdesk gebeld om te checken of ik het wel goed had ingevuld. Geen wachtrij en zeer kordate medewerker.

 3. Herbert van Daele

  Ik heb gebeld en gevraagd of deze kwijtschelding ook kan worden gebruikt tussen twee bv’s. Ik ben vriendelijk te woord gestaan.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

Vaak samen gekocht...